Lappi's dagboek
Dit dagboek heb ik vooral gemaakt voor eigen gebruik, maar natuurlijk mag iedereen er van meegenieten :-)
Mei 2006

zondag 14 mei: bij de fokker ontwormd met Stronghold.

maandag 15 mei: gechipt bij de Finse dierenarts. Lappi is precies 8 weken en weegt 4,7 kilo.

dinsdag 16 mei: mee naar Nederland gevlogen. Op de luchthaven van Helsinki al een heleboel verschillende mensen ontmoet, onder meer geknuffeld met een Japanner.

woensdag 17 mei: mee naar de dierenarts voor de eerste enting. In Finland enten ze pas later en in Lapland hebben ze geen parvovirus en daar dus ook geen vaccin tegen, dus we moeten een aangepast schema maken om hem voor hier helemaal goed te enten. Na de dierenarts mee naar McDonald's, op het terras kennisgemaakt met spelende kinderen en ter inburgering een heel klein stukje kipnuggets gegeten.

donderdag 18 mei: voor het eerst even alleen thuisgebleven. Lappi was bij de fokker gewend om los door het huis te lopen en moet dus behoorlijk wennen aan de beslotenheid van zijn bench. De hele straat heeft hem waarschijnlijk gehoord. Twee mee op wandeling met Scooter en Beetle, voor het eerst rennen door het hoge gras. Kennisgemaakt met het drukke verkeer in de straat, nageltjes geknipt, voor het eerst een borstelbeurtje.
woensdag 24 mei: wat vergeet je snel hoe puppies zijn en doen, dat ze bijvoorbeeld zo vaak de hik hebben en veel dromen. Weer benchtraining geoefend voor als ik volgende week moet werken. Tijdens uitlaten tussen de middag Lappi alleen mee, niet met de grote jongens. We oefenen hierkomen en volgen. Het volgen gaat als vanzelf. Hij heeft het in zich! Lappi gewogen: 6 kilo.

zondag 28 mei: terug van een lang weekend Aussieshow in Duitsland. Wat heeft Lappi veel meegemaakt: autoreis, slapen in een hotel, onder de tafel op je runderoor kluiven in het restaurant, mee naar de show, kennismaken met geluiden uit luidsprekers, veel andere honden en mensen. Vaak gaat het allemaal zo vanzelf: zondagochtend begint de show met swingende countrymuziek en het terrein ligt pal aan de snelweg. Lappi doezelt als vanzelf door Dolly Parton en de voorbijdenderende vrachtwagens heen. Na de show lekker wandelen in het bos, klauteren over boomstammen, drinken uit een beekje en als een zeehondje zo nat geworden. Wat een heerlijk geluid, die puppypootjes spletsch, spletsch, spletsch over het bospad!
Lappi met Brechtje en Jasper bij de tijgers.
Lappi hoopt in de speeltuin op een stukje boterham met pindakaas van Olivier.
vrijdag 19 mei: mee naar de oogarts voor oogonderzoek. In de wachtkamer van afstand kennisgemaakt met allerlei soorten honden: Schotse Herders, Cavalier King Charles Spaniels, een Mopshond, een Petit Griffon Vendeen en Labrador Retrievers.

zaterdag 20 mei: Lappi ontwormd met 2 x daags 1 tablet (Mebendoral KH), dus meteen mooie oefening leren pilletje te slikken. Mee naar het verzorgingshuis geweest om kennis te maken met 'oma' Nel. Lappi slaapt in een klein vliegtuigbenchje naast ons bed, iedere nacht gaan we er één of twee keer even uit om hem uit te laten. Verder slaapt hij heerlijk door.

zondag 21 mei: Weer ontwormd met 2 x daags 1 tablet. Eerste sessie om een pootje te leren gegeven. Buiten het hierkomen geoefend: verstoppen in het hoge gras, Waaaawaaaa roepen en dan komt ie aangerend. Meteen maar netjes laten voorzitten, hij doet dat uit zichzelf al en het gaat in één moeite door om dat direct goed aan te leren.
Brokjes eten terwijl de draaimolen draait en de mini-autootjes rijden.
Best wel moe geworden...
maandag 29 mei: Lappi blijft voor het eerst alleen thuis in zijn bench. In de ochtend een aantal uren, in de middag idem. Ik heb er geloof ik meer last van dan hij. Tussendoor kom ik van mijn werk naar huis voor een lekkere wandeling, een maaltijd en een Aussiespeelkwartiertje. Tijdens het wandelen merk je weer dat je echt op van alles moet letten: rennen door het hoge gras is leuk, maar Lappi moet even op de arm als we langs de puppyhoge branderige berenklauwen komen. Bijzonder blijft ook waar puppy's soms wel en niet van schrikken: de ronkende grasmaaimachine van de gemeente is okay, maar na de alarmroep van een merel gaat Lappi snel op zijn billetjes zitten om dat geluidje even rustig over zich heen te laten komen. Het trainen gaat vanzelf: 'waaawaaaaaa!' roepen verstopt in het hoge gras, en daar komt hij aangerend in zijn zwarte puppypyjama, want hij weet dat er een frolicje wacht. Meteen maar even de oefening voet oefenen: met frolicje Lappi om mijn benen heen lokken. Weet hij veel dat dit voet is, maar de beweging leert hij zo kennen. In zijn bench krijgt hij een Biscuit Ball gevuld met lekkertjes en een Kong met daarin een deel van zijn maaltijd met smeerkaas. Hij is dol op dat gepuzzel. En Lappi groeit en groeit en groeit. Iedere keer als we thuiskomen lijkt hij weer iets groter te zijn! Lappi heeft de speelgoedmand van Scooter en Beetle ontdekt: als ik 's avonds wil stofzuigen, moet ik eerst een berg speeltjes van de vloer ruimen. Ik heb ze voor de aardigheid even geteld: negentien. Voor het naar bed gaan de 'waawaa' nog even gewogen: 6,8 kilo.
Samen met opa een bench delen op de Aussieshow in Duitsland.
Vriendjes maken en andere Aussies kijken langs de ring.
Zo vies als je uit het bos komt mag je de hotelkamer natuurlijk niet in. We verzinnen een list: na de wandeling eerst even badderen in de prullenbak gevuld met warm water.
dinsdag 30 mei: Lappi is vandaag precies twee weken hier. Hij slaapt 's nachts (nog in zijn vliegtuigkenneltje naast ons bed) door, is vrijwel zindelijk. Het is in het begin altijd handig om op te schrijven wat er in huis per ongeluk aan plasjes en poepjes valt, dan kun je aan de hand van dat overzichtje de vooruitgang zien. Best bijzonder wat een kleine pup verder allemaal al kan en weet. Je ziet hem buiten al geurspoortjes uitwerken. Als hij ergens intensief aan ruikt komen Scooter en Beetle meteen zijn richting op - blijkbaar weet hij voor hen echt interessante dingen op de te speuren. Lappi gaat ook auto's en fietsers nakijken met een meer dan gemiddelde interesse. Gedrag dat je beter meteen kunt gaan ombuigen. Lappi brokje? Veel interessanter!
Lappi heeft de speeltjesmand helemaal ontdekt.
Opvoedkundige les van Beetle: sommige speeltjes zijn van mij!
Vast ochtend- en middagritueel: met z'n allen op de mat bij de voordeur om je riem om en af te doen en eventueel je poten af te drogen. Lappi leert veel door het van de grote jongens af te kijken. (Ook slechte dingen trouwens!) Grappig: na Aussies met rode hebben we nu een Aussie met groene lichtjes in zijn ogen :-)
maandag 22 mei: Het zijn een beetje 'giftige' dagen voor Lappi. Na de entingen en ontwormingen nu de behandeling met Tick-fence tegen vlooien en vooral de teken die we komend weekend waarschijnlijk zullen tegenkomen in Duitsland. Lappi gaat mee naar het postkantoor om zijn eigen exportpedigree te posten naar de Raad van Beheer. Hij maakt kennis met de Kong, gevuld met zijn brokjes vermengd met een beetje smeerkaas. Mmm! We hebben nu een omgekeerd 'probleem': Lappi wil de bench nu niet meer uit in plaats van in :-)

dinsdag 23 mei: Met een oude schoolvriendin met drie kinderen van 1, 3 en 4 jaar oud met Lappi naar Dierenpark Amersfoort waar hij kennismaakt met heel veel kinderen en, op afstand, allerlei dieren(luchtjes). Tweede sessie pootje geven: hij biedt hem nu al spontaan aan.
Lappi op zijn rendiervel.
Ga naar de volgende bladzijde van het dagboek
Go to the next page of the diary