Speelkwartiertje
Gebruik de puzzel voor een speelkwartiertje: letterlijk. Een minuut of tien, vijftien met een denkspel bezig zijn is lang genoeg. Laat je hond nooit alleen met de puzzels spelen. Daarvoor zijn ze niet geschikt. Samen puzzelen is trouwens veel leuker! Berg na het spelen het spelbord op. Dat voorkomt dat je hond het kapot kan maken en zorgt ervoor dat het spelletje interessant voor hem blijft.


Meer weten over een aantal van de getoonde breinbrekers?
Surf naar de website van importeur Ivaris

Denkspelletjes voor honden

Tekst en fotografie: Judith Lissenberg
Kijk ons eens nadenken…
Honden willen heel graag aan het werk worden gezet. Je kunt ze dan ook geen groter plezier doen dan met denkspelletjes, die in allerlei soorten en maten op de markt zijn. Het is reuze leuk je hond bezig te houden met een speciaal voor hem gemaakte breinbreker. Je moet hem natuurlijk alleen wél even leren hoe hij zo’n hondenpuzzel moet oplossen!
Voerspeeltjes
Ze worden ook wel stimulating toys of enrichment toys genoemd, de anti-vervelingsspeeltjes die de hondenhersenen prikkelen en het leven van je hond kunnen verrijken. De bedoeling is dat de hond lekkers uit die speeltjes weet te rollen, peuteren of likken. Niet alle honden zullen de werking van voerspeeltjes meteen door hebben. Gebruik daarom hele lekkere voertjes en voer de moeilijkheidsgraad heel langzaam op.

Klik hier voor een overzicht
van de bekendste voerspeeltjes

De bekendste voerspeeltjes zijn bij vrijwel iedere dierenspeciaalzaak te koop of te bestellen. Andere speeltjes vind je alleen via gespecialiseerde zaken of internet (tip: tik bij een zoekmachine de naam van het speeltje in). De genoemde speeltjes zijn getest door Scooter en Beetle van Scooter and Friends en bieden beslist waar voor hun geld. Je moet er echter wel rekening mee houden dat iedere hond zo zijn voorkeuren kan hebben en het ene speeltje veel leuker kan vinden dan het andere.
Het Biscuit Block is een vierkant blok van rubber met gleuven erin. Daarin kun je verschillende maten en vormen koekjes en kluifjes op een makkelijke of juist moeilijke wijze vastklemmen.
Er zijn nog veel meer varianten voerspeeltjes, zoals dit tuimelspeeltje waar voer uit komt als de hond het op de juiste manier weet te kantelen.
Puzzelen
Er zijn nog veel meer interactieve speeltjes ontwikkeld, zoals houten voerpuzzels om honden te stimuleren en te activeren. Uitgangspunt is dat er een of meerdere brokjes in worden verstopt. Aan je Aussie de taak die brokjes te vinden en ze uit de puzzel te krijgen. Dat kan zijn door met zijn bek een houten kokertje van een bord te pakken, waaronder een brokje ligt. Of door met zijn neus een schuifje te verplaatsen om bij een gaatje te komen waarin iets lekkers is verstopt. Of door met zijn poot te draaien aan een schijf, waardoor een uitsparing met daarin een brokje zichtbaar wordt. Of, heel moeilijk: je hond moet een blokje door een gaatje van een box zien te krijgen, waardoor er uit de onderkant van de box een brokje rolt.
Draaien aan de schijf van de Doggy Roulette.
Je hebt ook ‘rouletteborden’ met meerdere verdiepingen.
Bij het Doggy Domino moet je een plankje wegschuiven.
Honden zijn echte ‘neusdieren’. Ze vinden het reuzeleuk om bijvoorbeeld brokjes op te sporen. Het is echter niet zo dat je hond meteen weet wat de bedoeling is als je hem een puzzel voorzet waarin je wat lekkers hebt verstopt. Je zult hem in het begin moeten helpen en het puzzelspelletje langzaam moeten opbouwen. Maak het spel eerst heel gemakkelijk. Laat de hond duidelijk zien hoe en waar je het brokje verstopt en zorg dat hij dit zonder enige moeite kan pakken. Beloon hem daarvoor uitbundig. Als je ervoor zorgt dat je hond meteen succes heeft tijdens het puzzelen, zal hij letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken krijgen en het leuk vinden om verder te gaan. Zodra hij het spelletje doorheeft, kun je de puzzel stap voor stap steeds iets moeilijker maken.
Er zijn ook puzzels van pluche.
Van denken word je moe!
Puzzelen vergt van een hond behoorlijk wat denkwerk én energie. Het laten kraken van zijn hersens is voor een Aussie vrijwel net zo inspannend als lichamelijk bezig zijn. Van denken kan je behoorlijk moe worden. Denkspelletjes zijn voor je hond dus een prima ‘workout’.


Zoek! Poot! Touch!
Voor het oplossen van een speciale hondenpuzzel is het handig als je hond al wat commando’s beheerst. Je kunt hem dan beter duidelijk maken wat de bedoeling van het spel is. Met ‘zoek’ kun je bijvoorbeeld aangeven dat er in de puzzel iets voor hem zit verstopt. ‘Poot’ kun je gebruiken om de hond iets met zijn poot te laten aanraken. Ook ‘touch’, oftewel iets aanraken met zijn neus, kan handig zijn om de puzzel in beweging te krijgen. Deze commando’s zijn vrij eenvoudig te leren. Neem bijvoorbeeld ‘touch’. Als je je hand bij de neus van je hond houdt, zal die er al haast automatisch aan snuffelen. Beloon hem daarvoor met veel enthousiasme en iets lekkers. Goed zo! Dat is ‘touch’! Vervolgens kun je kijken of je hond ook andere objecten – zoals zijn bal – met zijn neus wil aanraken. Als hij doorheeft wat ‘touch’ is, kun je dat woord gebruiken om hem bijvoorbeeld een onderdeel van een puzzel te laten verschuiven.
Techniek
Honden kunnen heel verschillend op de puzzels reageren. Sommige Aussies raken snel ontmoedigd als ze de werking ervan niet snel genoeg doorkrijgen. Die moet je extra helpen en aanmoedigen. Je hebt ook echte Willie Wortels die met veel doorzettingsvermogen proberen de puzzel te ontcijferen. Iedere hond heeft wel een eigen techniek om de verstopte brokjes te bemachtigen: de een werkt met vooral met zijn poten, de ander weer met zijn neus en sommige honden smijten gewoon hun voerspeeltje door de kamer of zetten met geweld het hele spelbord op zijn kop. Het kan zijn dat de hond iets andere spelregels hanteert dan eigenlijk de bedoeling is. Misschien probeert hij de brokjes wel uit de puzzel te slurpen in plaats van met zijn neus of poot ergens tegenaan te duwen. Dat geeft niet, laat hem maar lekker zijn gang gaan en rustig wat uitvogelen. Het belangrijkste is dat hij het leuk vindt om bezig te zijn.
Als ik dit blokje door het gaatje krijg, valt er aan de onderkant van de box een brokje uit.
Maar ik kan natuurlijk ook mijn hele hoofd in de box stoppen…
Bij de DogTurbo moet de hond met zijn neus of poot een blokje voortduwen om zo via de sleufjes een brokje door de openingen aan de zijkant naar buiten te schuiven.