Scooters               speeltjes pagina
Scooter is zonder enige twijfel de Meest Verwende Hond Aller Tijden. Een grote rieten lectuurmand in de kamer puilt uit van de speeltjes. Ballen, piepers, flossen, botten... De klassieker is zijn bal-aan-een-touwtje, maar absoluut favoriet op dit moment zijn de worstjes. Vier plastic hotdogachtige worstjes met lachende gezichtjes, die vastzitten aan een stuk touw. Zwiepen, omhoog gooien, apporteren het is dolle pret. De laatste spelvariant: worstjes smijten in de tuin. Wááááár zijn je worstjes Scooter? We hebben gezichten van onze buren nog niet gezien, maar we weten zeker dat ze achter de schutting niet meer bijkomen van het lachen...
Frolic, kattenbrokjes maar ook allerlei andere brokken lenen zich goed als vulling voor al deze voerspeeltjes. In de speeltjes met vrij grote openingen moeten vrij grote stukken voer om te voorkomen dat de vulling er te snel weer uitvalt. Het nieuwe voer van Royal Canin (Maxi Giant) voor reuzenrassen bijvoorbeeld bestaat uit hele flinke brokken. Stukken kaas en worst laten zich eenvoudig op iedere gewenste maat snijden. Wordt de hond te dik van al dat lekkers? Vul het speelgoed dan met een deel van zijn dagelijkse portie eten.
...Vullen maar!

tips voor het gebruik van de Kong

Leer de hond, voordat je lekkers in dit rubberen stuiterspeeltje stopt, eerst dat de Kong leuk is door er mee te gooien en te stuiteren. Vul de Kong de eerste keren zodanig (bijvoorbeeld met een uitstekend hondenkoekje of losse brokjes) dat de hond weinig tot geen moeite hoeft te doen om de inhoud er uit te krijgen. Als je het in het begin te moeilijk maakt, zal de hond zijn interesse in het speeltje verliezen en het al snel opgeven. Later kun je de voerpuzzels steeds moeilijker maken.

Geschikte vulling voor de Kong: pindakaas, smeerkaas, smeerworst of blikvoer, eventueel gemengd met al dan niet in stukjes gebroken brokjes of koekjes. Probeer verder eens stukjes gekookte kip, lever of Rodiworst. LET OP: Zoetigheid, zoute producten en chocolade zijn taboe!

IJsje: vul de Kong met kippenbouillon, gepureerd fruit of yoghurt en leg hem in de vriezer. LET OP: Spoel de bevroren Kong voor gebruik eerst even af onder de kraan om te voorkomen dat de tong van de hond aan de Kong vastvriest!

Warme snack: vul de Kong met een mengsel van blokjes kaas en smeerkaas en leg hem in een schaal ongeveer 60-90 seconden in de magnetron. De gesmolten kaas is moeilijk uit de Kong te krijgen en staat garant voor extra peuterplezier. LET OP: Warme Kong eerst goed laten afkoelen! (Ooit wel eens je mond gebrand aan een hete bitterbal?)

Op de website van de Kong Company staan nog veel meer recepten en vulideeën voor de Kong, zoals de recepten Banana Rama (Kong gevuld met bevroren verse banaan en yoghurt) en Mac 'N Cheese (vulling van macaroni en kaas). Op deze site zijn ook recepten van bekende trainers als Jean Donaldson, Ian Dunbar en Terry Ryan te vinden. Je kunt in zo'n simpel ogend stukje rubber zelfs een compleet viergangenmenu kwijt, blijkt op de Kong-website. Dicht het kleine gaatje van de Kong af met beetje pindakaas, gedroogde lever of een stukje kaas. Vul de Kong daarna voor eenderde met brokjes en koekjes en voor tweederde met bijvoorbeeld vlees uit blik, waarin als bonus een lekker kluifje wordt gestoken.

Van tennisbal tot teddybeer:

Speeltjes, speeltjes en nóg meer speeltjes


© 2000 Judith Lissenberg

Kijk rond op een hondententoonstelling, in de dierenspeciaalzaak of op het internet en het wordt al snel duidelijk: speeltjes voor honden zijn helemaal in. Een kleine selectie uit het overweldigende aanbod.

De razend populaire tennisbal is in tal van speeltjes verwerkt. De Tennisbone is een halter met aan beide uiteinden een tennisbal. Het bedrijfje dat de Tennisbone levert heeft in zijn assortiment ook nog de Jumball (een sterke jumbo tennisbal, speciaal bedoeld grote rassen die in een gewone tennisbal zouden kunnen stikken), de Jingle Balls (inderdaad, tennisballen met een rinkeltje er in) en de Atomic Saucerball (een tennisbal verwerkt in een frisbee® die zowel kan zweven als drijven). De ConeBone is 's werelds eerste stuiterende ijsje. Dit speeltje bestaat uit een tennisbal dat vastgezet is in een opkauwbaar horentje in de smaken 'puppermint' en 'spearmutt'. Kun je nog meer doen met tennisballen? Jawel. De BinkyBall is een als fopspeen uitgeruste tennisbal voor puppies, leverbaar in blauw en roze.

Flitsbal

Nooit meer je bal kwijtraken in het donker? De Fetch and Flash Ball heeft een ingebouwd lichtje dat gaat flitsen als de bal in beweging komt. Er is ook een lichtgevend bot. De Wiggly Giggly kun je niet uit het oor verliezen: deze bal maakt tijdens het rollen allerlei rare giechelgeluidjes. Het gerucht gaat dat hondenliefhebbers deze bal vooral voor hun kinderen kopen... Niet kapot te krijgen zijn de Boomer Ball, de IndestructaBall en de Wufer Ball, die gevuld kan worden met zand waardoor hij in een onvoorspelbaar patroon gaat rollen voor extra balpret.

In de categorie kauwmateriaal is Nylabone een van de koplopers met een enorme serie kauwproducten, die voornamelijk zijn gemaakt van stoffen als nylon en polyurethaan. Er is een Galileo Bone voor superknagers, een Gummabone met stukjes lever er in voor de minder actieve kauwers. Nieuw zijn botten die je in de magnetron kunt 'opblazen' en smaakjes als kaas, spinazie, aardappel en watermeloen.

Knuffels

Knuffelbeesten voor honden, desgewenst voorzien van piep of brom, lijken een nieuwe trend. Poppen of beestjes met ledematen van flosstouw, of echte pluchen knuffels in de vorm van een egel, lammetje of koalabeer. Deze knuffels worden aangeprezen als 'soft bite toys', dus niet aan te raden voor honden die van stukjes houden. Ook erg in is speelgoed dat overtrokken is met een schapenvachtje. Het Bungee Sheep is een schapenknuffel die meerekt als de hond er aan trekt. Voor grote honden zijn enorm grote knuffels te krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een achtpotige octopus. Jachthonden worden op hun wenken bediend met knuffels in de vorm van een eekhoorn, fazant of wilde eend. Voor de hond die alles al heeft zijn er pluchen speeltjes in de vorm van een computer of mobiele telefoon.

Jack-Pot Motivational Training Toys zijn pluchen speeltjes in vorm van een muis die op zijn buik is uitgerust met een via klittenband afsluitbaar zakje waarin je snoepjes kunt stoppen. Handig om de aandacht van je hond mee vast te houden. The Critter is een stukje nepvacht dat zich uitstekend leent voor jaagspelletjes. Het speeltje ziet er uit als een vossen-, eekhoorn- of stinkdierstaart. Er zijn ook ballen verkrijgbaar met een nylon staart. Je kunt de bal aan die staart wegslingeren. Het zwieperende nylon verhoogt vervolgens de prooidrift van de hond.

Handicap

Als je door een handicap niet ver kunt gooien biedt de Chuckit uitkomst: een soort lange plastic lepel waarmee je een tennisbal enkele tientallen meters ver kunt lanceren. Je kunt de bal met die lepel ook weer oppakken, zodat je nooit meer van die slijmerige ballen in je vingers hoeft te hebben. De Fetch Boy Ball Launcher is een soort katapultachtige constructie waarmee ballen kunnen worden weggeschoten. De Go-Frrr is een bal aan een elastieken touw. Duim achter dat touw, bal naar achteren en schieten maar! Helemaal geen zin meer om te gooien? Dan is er altijd nog de GoDogGo, een automatische (tennis)ballengooimachine voor honden.

Over naar de categorie trekspeeltjes. De Tuff Toy Company heeft speciale trekspeeltjes in de aanbieding die zijn uitgeprobeerd door Bull Terriers en Rottweilers. Pull Dog is een hondenspeeltje dat terugspeelt. Het is een soort trekspeeltje op een stok, in 1998 uitgevonden door ene Douglas A. Futhey die een zeer energieke hond, maar heel weinig tuin had. Op de website www.dogtoys.com is een filmpje te zien waarop de Pull Dog gedemonstreerd wordt.

Spelpakket

De website www.dogtoys.com is de absolute topper als het gaat om hondenspeeltjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is hier te vinden. Via de site van het bedrijf kun je een overzicht krijgen van welke speeltjes het beste bij welke rassen passen en een op jouw ras afgestemd speelpakket bestellen. Zo zou je Border Collies vooral blij maken met de Tricky Treats Treat  Ball, de Sherpa Caveman (een piepspeeltje van fleece), de Floppy Frisbee®, de Jumball en de Giant Ball, voorzien van twee piepjes en twee ratels. En dan komt nog het allermooiste. Als je hond is uitgespeeld, hebben ze bij www.dogtoys.com een... inderdaad, een doos in de vorm van een bot om al dat speelgoed in te bewaren.


Meer weten? De genoemde speeltjes zijn terug te vinden en te bestellen via de volgende websites:

Happy Dog Toys
(allerlei soorten (tennis)ballen, ConeBone, BinkyBall)
Doggone Good!
(onder andere octopus)
Nylabone Products
(kauwmateriaal)
Canine Hardware
(Chuckit)
Fetch Boy!
(Fetch Boy Ball Launcher)
Go-Frrr
(Go-Frrr No-Throw Fetch Ball)
Sun Pet Toys
(Fetch & Flash Ball, Glowball, Flash Bone)
PETsMART.com
(online dierensupermarkt met grote speeltjesafdeling)
SitStay.com
(allerlei speeltjes waaronder veel pluchen knuffels)
J and J Dog Supplies
(motivational training toys, foxtail toys)
White Dog Bone Company
(onder andere knuffels in de vorm van een wilde eend, fazant, eekhoorn)
DogToys.com
(werkelijk ALLES op het gebied van hondenspeeltjes, onder andere bungee toys, toys by breed)
Ik krijg al dat lekkers...                         ...maar niet uit...                                     mijn...                           ...goodie ship!
Scooters grote voerspeeltjes-test


Maak eens een puzzel voor je hond!


© 2000 Judith Lissenberg

Rommeldebommel, rommeldebommel, smak. Rommeldebommel, rommeldebommel, rommeldebommel, rommeldebommel, smak. Rommeldebommel, smak, smak. U luistert hier naar een hond die bezig is met het testen van voerspeeltjes. U kunt ze wel, de als therapeutisch en interactief aangeprezen bezighoudspeeltjes waarin allerlei lekkers past dat de hond er met veel puzzelen weer uit moet zien te krijgen. Tegenwoordig is er al veel meer op de markt dan alleen de Kong, Activity Ball en Buster Cube. Scooter struinde de wereld af, op zoek naar speeltjes waar je als hond wel even zoet mee bent.

Ze worden ook wel stimulating toys of enrichment toys genoemd, de anti-vervelingsspeeltjes die de hondenhersenen prikkelen en het hondenleven verrijken. Deze speeltjes zijn buitengewoon geschikt voor honden die lang alleen moeten blijven en honden in prikkelarme omgevingen (kennels). Maar natuurlijk is het in principe voor iedere hond leuk om lekkers uit een speeltje te rollen, peuteren of likken. Niet alle honden zullen de werking van voerspeeltjes meteen door hebben. Gebruik daarom hele lekkere voertjes en voer de moeilijkheidsgraad heel langzaam op.

De bekendste voerspeeltjes zoals de Kong kunnen in Nederland inmiddels bij vrijwel iedere dierenspeciaalzaak gekocht of besteld worden. Sommige speeltjes zijn echter alleen nog in het buitenland verkrijgbaar, maar vaak wel via het internet te bestellen. De prijzen variëren ruwweg van vijftien tot vijftig gulden. De meeste voerspeeltjes bieden beslist waar voor hun geld. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de hond zo zijn voorkeuren heeft  en het ene speeltje veel leuker kan vinden dan het andere  maar daar kom je vaak pas achter als je het product al hebt aangeschaft.

Onbetwist voerspeeltje nummer één: de ouwe getrouwe Kong, gemaakt in Amerika door de Kong Company in samenwerking met de Engelse hondentherapeut Roger Mugford van The Company of Animals. Wie heeft de Kong eigenlijk uitgevonden? Dat was de Amerikaanse Joe Markham. Toen Markham aan zijn auto aan het sleutelen was, gooide hij onderdelen naar zijn Duitse Herder Fritz om deze te laten stoppen met zijn hardnekkige gekauw op stenen. De herder sloeg daarop aan het spelen met delen uit de ophanging. Deze waren gemaakt van natuurlijk rubber, dat op een vreemde, onvoorspelbare manier stuiterde. Markham bedacht vervolgens een serie vormen van kauwbestendig rubber met dynamische bewegingen.
In 1976  - waar blijft de tijd? - startte de productie van de Kong. Het speeltje is een apart gevormd stuk hol rubber met ribbels aan de buitenkant. Door de aparte vorm stuitert de Kong alle kanten op, honden kunnen er eindeloos op kauwen en het allerleukste is: je kunt hem ook nog met van alles en nog wat vullen. Er zijn inmiddels diverse Kong-varianten op de markt. Kongs in verschillende maten, de drijvende Cool Kong, een Kong met een apporteer-touwtje, een supersterke Kong, een Dental Kong die goed is voor het gebit er zijn zelfs ook Kongs for fretten en papegaaien. Andere fabrikanten haakten in op het succes van de Kong en bedachten hun eigen varianten op deze klassieker, zoals de Buddy's Hydrant van Sun Pet Toys: een klein model rode brandkraan (het soort waar je de honden in de Verenigde Staten altijd tegenaan ziet plassen) van rubber die volgens de maker sterker, duurzamer en 'zeker veel attractiever' is dan concurrent Kong. Websites: www.kongcompany.com

Van de makers van Kong is ook de Biscuit Ball, een meer recente uitvinding. De Biscuit Ball is een rode, holle bal van rubber. In de wand van de bal, die verkrijgbaar is in twee maten, zijn uitsparingen in de vorm van kluifjes gemaakt. In die uitsparingen kun je verschillende maten en vormen koekjes en kluifjes vastklemmen. De commercie zou de commercie niet zijn als er bij deze bal speciale koekjes werden geleverd: de Kong Chew Fillers, verschillend gevormde kluifjes waarin runderhuid is verwerkt. Niet echt lekker, vond de testhond. De Biscuit Ball wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing waarin staat hoe je koekjes en kluifjes op een makkelijke of juist moeilijke wijze in de bal kunt vastdraaien. Website: www.companyofanimals.co.uk


Het Goodie Ship is een stevig rubber speeltje in de vorm van een soort vliegende schotel, die kan draaien en stuiteren. In het 'space ship' zitten uitsparingen waarin je koekjes en brokjes kunt stoppen of steken. Die uitsparingen zijn van binnen gekarteld, waardoor het speeltje het lekkers dat er in wordt gedaan niet meteen prijsgeeft. Het Goodie Ship is er in twee maten. Er is ook een balvorm, de Goodie Ball en een botvorm, de Goodie Grippers (ook wel Space Bone), een kluif met aan beide uiteinden gaten waarin lekkers kan worden gestoken. Scooter sloeg volop aan het kauwen, knagen, likken en slurpen om het lekkers uit zowel de Kong, de Biscuit Ball en het Goodie Ship te krijgen. Deze voerspeeltjes worden daardoor heel nat en slijmerig en kunnen daardoor  een nadeel voor de eigenaar  behoorlijk wat troep geven. Het Goodie Ship is een product van Planet Pet Products, inmiddels overgenomen door de Kong Company.
Net nieuw op de (Amerikaanse) markt: de Crazy Ball van Nylabone. De Crazy Ball bestaat uit een dubbele bal: een gatenbal met daarin weer een bal met uitsparingen in de vorm van kluifjes. En inderdaad, de commercie zou de commercie niet zijn als Ook de mensen van Nylabone hebben voor hun speeltje bijpassende voertjes gemaakt, de zogeheten Mini Chews, hele kleine kluifjes die leverbaar zijn in vier smaken: ham, wortel, pinda en lever. De hond moet die kluifjes uit de Crazy Ball zien te krijgen door de bal over de grond te rollen. Aan de baas de taak er voor te zorgen dat de kluifjes (of andere kleine lekkertjes) eerst via de grote gaten van de buitenbal en dan de kleine kluifvormige gaatjes van de rode binnenbal in de Crazy Ball terechtkomen, en dat zonder dat ze door een gat aan de onderzijde weer naar buiten vallen. Probeer het en je weet meteen waarom dit de Crazy Ball is! Testoordeel van de baas: flitsend speeltje, leuk bedacht, maar lastig te vullen. Testoordeel van Scooter: best leuk hoor die Crazy Ball, maar de meegeleverde koekjes zijn niet lekker genoeg. Website: www.nylabone.com
De Buster (Food) Cube is het enige vierkante voerspeeltje. Er zijn twee maten: een Buster Cube voor honden boven de tien kilo en een Mini Cube voor honden tot tien kilo. De dobbelsteen is te vullen via het gat waardoor ook de brokjes naar buiten komen als de hond de kubus met snuit of poten kantelt. In de Buster Cube zitten compartimenten, waardoor het voer zich door de kubus verspreidt en er niet zo gemakkelijk uitvalt. Je kunt ook nog aan de centrale (vul)cylinder draaien om een moeilijkheidsgraad in te stellen. Er zijn twee standen: minimum en maximum. De Buster Cube is vrij onvoorspelbaar. Soms komt er heel veel voer uit, soms heel weinig. Omdat de kubus niet rolt moet de hond zelf flink aan het werk. Dat maakt de Buster Cube voor gemotiveerde honden een echte puzzel. Minder gemotiveerde honden kunnen daardoor echter afhaken. Website: www.bustercube.com
Ook al weer een klassieker op voerspeeltjes-gebied: de Activity Ball, een harde kunststof bal met twee gaten er in. De hond moet de bal voortrollen om het voer door deze gaatjes naar buiten te laten komen. Het is even uitvogelen welk formaat brokje op de juiste snelheid (niet te snel zodat de bal zo leeg is, maar ook niet te langzaam waardoor de hond zijn interesse in het speeltje verliest) naar buiten komt. Nadeel voor de baas: voerspeeltjes van hard materiaal, zoals onder andere deze Activity Ball, maken bij het rollen en omgooien veel lawaai op harde (houten) vloeren. Er zijn inmiddels tal van voerballen op de markt. Varianten op de Activity Ball zijn bijvoorbeeld de Roll-A-Snack en de Roll-A-Treat Ball (voorzien van een schuifje waarmee het gat waaruit het voer komt groter en kleiner gemaakt kan worden) en de Tricky Treats Treatball.
De Molecuball is, de naam zegt het al, een voerspeeltje in de vorm van een molecuul. In deze 'bollenvormige' bal zit een gat waaruit de voertjes vallen. Hoewel een klein opstaand randje aan de binnenkant van dat gat voorkomt dat de brokjes er zo uitrollen, is de bal toch vrij makkelijk te legen. De Molecuball is er in twee maten: middel en klein. Oordeel van testhond Scooter: hijg, hijg, hijg, dit is leuk baas! Hij speelt zelfs door als zijn favoriete bezoek aanbelt. Door de vorm van de Molecuball kan de hond het speeltje goed wegmeppen met zijn poot. De bal rolt wel, maar niet met zo'n vaart dat hij snel tegen plinten of onder kasten komt. Doordat dit voerspeeltje van niet zo heel hard materiaal is gemaakt bonkt het ook veel minder en dat is weer prettig voor de buren. Website: www.our-pets.com

De Dogdecahedron is een maar liefst twintigkantige vorm van hard plastic met een gat er in. Er zijn drie maten: middelgroot, groot en supergroot. Dat supergrote model is een stevig ding en zeer geschikt voor de allergrootste honden. Het gat dat aan een van de twintig kanten van de Dogdecahedron zit is erg groot, het is de kunst om deze vorm te vullen met iets dat er niet zo gemakkelijk uitvalt. De Dogdecahedron schuift eigenlijk meer dan dat hij rolt. De hond moet dit speeltje net als de Buster Cube echt omgooien en heeft daarvoor nogal wat ruimte nodig. De Dogdecahedron lijkt daarom vooral geschikt voor buiten.
Iets dat rolt, iets dat piept...

Speelgoed, hoe en hoeveel geef je nou? Dany Grosemans geeft in zijn boekje 'Honden leren omgaan met kinderen' (© 1998, Van Reemst Uitgeverij Houten) een handige tip:

"Het verdient aanbeveling drie tot vier speelgoedpakketten in huis te halen, waarvan er één dagelijks aangeboden wordt. Het speelgoed van de vorige dag wordt telkens weggenomen. Door het speelgoed dagelijks te veranderen, blijft het nieuw en interessant. Een goed speelgoedpakket bevat minstens een vijftal zaken. Om te beginnen moet het minimaal één voorwerp bevatten dat rolt. Vervolgens dient minstens één voorwerp lawaai te maken als het wordt weggeduwd. Een ander voorwerp uit het pakket moet uitnodigen tot knagen. Eén voorwerp piept als de hond er in bijt en ten slotte moet er een voorwerp zijn met een opvallende kleur. Uw hond kan dan zelf kiezen met welk speelgoed hij het liefst bezig is tijdens uw afwezigheid."