Lappi's dagboek, bladzijde 16
Augustus 2008: Wauw, ik ben het covermodel van de najaarsspecial van het maandblad Hondenleven!
Niet denken dat het een simpel klusje is hoor, redactiehond spelen. Ik moest voor dit nummer ook een spuitbus gevuld met foam vasthouden...
En die foam moest natuurlijk nog op mijn hoofd ook. Ik maar serieus kijken en Judith vanachter de camera zwaar de slappe lach, het was niet eerlijk!

En dan moest ik ook nog samen met Beetle voor een reportage naar iemand toe die via engelen met mij kon praten: naar Linda, die mij een uitbundig typje vond. Snappen jullie het? :-)

Foto © Erik Lam
15 & 16 augustus 2008: Yeah! We doen een weekendje Lowlands. Geen muziekfestival in de polder, maar het eerste Summer Classic 2008 event van de Lowlands Australian Shepherd Club in samenwerking met de Australian Shepherd Club Deutschland. Lappi's derde behendigheidswedstrijd en allereerste ervaring met ASCA-agility verloopt super: van de 4 jumpingrondjes zijn er 2 foutloos, goed voor de ASCA titel JS-N (Jumpers Standard-Novice). Van de andere twee rondjes was de ene foutloos, maar net buiten de tijd omdat Lappi even moest knuffelen met Walter die in het parcours stond en vervolgens ook maar even met de keurmeester. De ander levert 5 strafpunten op vanwege het tikken van een latje, maar die hebben we, omdat we de titelbuit op dit onderdeel toch al binnen hadden, dan ook lekker nonchalant met het gas helemaal open gelopen.
Het vast parcours ging zo mogelijk nog beter: van de vier gelopen regular-roundjes zijn de eerste drie foutloos binnen de tijd en hoppa, daarmee is meteen met 3 x een zogeheten 10 Q de titel RS-N (Regular Standard-Novice) binnen! Ook hier konden we het ons permitteren om van het vierde rondje gewoon een training te maken en voluit te gaan. Superrondje, maar wel twee raakvlakfouten.

De twee rondjes gamblers redden we net niet: wel genoeg punten verzameld op het eerste gedeelte van het parcours, maar net langs de laatste hindernis gelopen op het tweede gedeelte...
Arme Beetle... Geen Q's oftewel qualificerende scores voor hem ditmaal. Hij liep wel twee foutloze jumpings op het hoogste elite-niveau maar... net een paar seconden buiten de tijd. Daaaag, titel! Maar hij springt in ieder geval wel mooi :-)
En dan van héél hard rennen naar héél stil blijven staan tijdens het staan en betasten tijdens de Summer Classic obedience trial. Twee kansen, waarvan eentje benut: op de eerste dag een qualificerende score en daarmee de tweede leg voor de CD-titel (nog een leg te gaan) met 181 punten en een 2e plaats. Op de tweede dag vond Lappi het nodig de meisjeshond die tijdens de drie minuten af blijf naast hem lag aan te randen. Ehm... dat levert géén punten op, Lappi! Score van 0 op dit onderdeel en daarmee kansen op de leg verkeken.
En zo zie je er dan uit, na een lang en vermoeiend maar reuze gezellig en super geslaagd LASC-weekend! Behangen met lintjes, totaal 6 qualifying scores die zelfs tot achterin mijn nek zitten (ze pasten niet allemaal aan de voorkant van mijn halsband). De plaatsingslintjes hoefde ik gelukkig er niet bij te nemen in mijn bek.
24 augustus 2008: ...En om al dat sportieve gedoe een beetje af te leren gingen we naar de Incredible Dog Challenge 2008 om lekker leuke dingen te doen op het snuffelcircuit. We hebben er meegedaan aan de onderdelen weavingpoles, dogdiving, grabbelen, frisbeewerpen, breitensport, speuren, hoogspringen en apporteren.
Lappi: 'Wow, dit is wel een heel lange weave, zeg!'
Breitensport, dat was gaaf! Alleen wel rennen Judith, want bij deze sport mag je, in tegenstelling tot de behendigheid, je hond niet vooruit sturen. Baas en hond moeten naast elkaar blijven lopen. Ho Lappi, wacht op mij!!
Dog diving. Walter: 'Kom maar Lappi, spring er maar in!' Dat deed Lappi vervolgens. Splash!
...en Beetle ook. Die vond er trouwens Helemaal Niets Aan, aan dat dog diving, en bleef zo hulpeloos aan de rand hangen, wachtend op redding. Maar hij redde de eer door bij het onderdeel grabbelen wel de mooiste cadeautjes te apporteren!
Go Lappi, go!
May the course be with you staat er trouwens op Judiths T-shirt. Dat klopte aardig...
Beetle op de wip.
Kijk eens (zie detail hierboven) wat een platvoeten je daarvan krijgt, lees: hoe flexibel hondenpolsen zijn!
September 2008: Aussies hebben NOOIT genoeg speeltjes!
Lappi speelt basketbal, Beetle rugby :-)
Oktober 2008: We hebben weer een aantal weekends vol sport en show, deze maand. Alleereerst de Aussie Doedag met gehoorzaamheid en behendigheid voor Lappi en gehoorzaamheid en frisbee voor Beetle. Voor de lol en niet voor de prijzen, want zowel Lappi als Beetle liggen in hun gehoorzaamheidstraining een seizoen stil omdat ik zelf dubbel lesgeef. Ze gaan wel iedere donderdagochtend mee naar de training, maar doen dan niet mee aan een les, maar doen tussendoor alleen maar Leuke Dingen :-)
Tijdens de Aussie Doedag heeft Lappi er eh... zin in. Dit doet hij anders écht nooit: flyers van de wip maken. Lappi dacht dat het in dit geval wel handig was, een combisprong: van de wip meteen door naar de volgende hoog. Ik was er niet zo blij mee en de keurmeester (zie zijn arm nog links op de foto) had het allemaal zeer scherp in de gaten. Dankjewel Ilonca voor deze spectaculaire luchtfoto :-)

Dan volgt de Bundessieger show in het Duitse Dortmund waar Lappi een U-tje haalt in de openklas. Hij zweeft voor mijn gevoel wat uiterlijk betreft tussen een dikke Zeer Goed en kleine Uitmuntend in. In ieder geval is het een Aussie die er lang over doet om volwassen te worden, hij zwaart nog steeds uit.

We sluiten oktober sportief af op de clubshow van de Australian Shepherd Club Belgium waar Lappi op alle onderdelen mag uitkomen. Bij de Belgische gehoorzaamheid is het als vanouds weer lachen geblazen. We dachten dat het nieuwe onderdeel terug plaats in het programma zou zitten, maar het was nog het oude onderdeel voedsel weigeren. Ai, niet geoefend! Lappi vond het echt reuze aardig van de keurmeester, dat hij zo maar een koffiebekertje vol mini-botjes onder zijn neus kreeg! Volgen blijft lastig, een parcourtje lopen met allerlei draaien rond pionnen waarbij je zelf de route moet onthouden en de twee minuten af blijf was ook erg leuk: eerst een paar meter achter je hond gaan staan, dan na een tijdje langs je hond in looppas naar de andere kant van de ring rennen en dan na ene tijdje weer terug naar je hond. Lappi deed het best netjes met totaal 85 van de 100 punten en een 5e plaats.

Bij de behendigheid een derde plaats op de jumping en helaas iets te veel horten en stoten bij de paaltjes en de tunnel op het vast parcours, dus 3 x weigeren = disk. We waren even vergeten dat we dit keer geen ASCA agility aan het doen waren...
Kerstvakantie 2008
December 2008: Bijna waren we te laat met boeken, maar we konden er nog eentje vinden, een hondvriendelijk huisje op de Veluwe om lekker kerstvakantie te vieren. Met speciaal voor Lappi en Beetle een speeltuintje voor de deur ;-)
Een weekje verplicht uitrusten stond er op het programma: met veel lichttherapie
(kijken naar kaarsjes, open haard en kerstfilms op tv tot je ogen er vierkant van werden)...
...en veel dennennaaldentherapie (genieten van de natuur)...
...met af en toe wat actie in de vorm van eekhoorntjesgymnastiek.
Volgens de plattegrond van het park bevond zich op een steenworp afstand van ons huisje een hondentoilet. Een kwestie van even het klaphek door en dan linksaf....
...maar wat we daar aantroffen? Wauw, dat was waarschijnlijk niet het bedoelde hondentoilet, maar dat vonden Lappi en Beetle helemaal niet erg :-)
Beetle verbeterde het wereldrecord boomplassen...
...Lappi trainde voor het WK cross Aussiecountry.
Lekker veel rust...
...en ruimte...
Walter, Judith, kom snel, ik heb edelherten geroken!
...en we kwam tijdens onze wandelingen kilometerslang geen mens tegen...
Nou, vooruit dan, even poseren voor de gebruikelijke Kerst-staatsiefoto...
...zoals ze dat het jaar ervoor, zie hierboven, met Kerst 2007 al in de Duitse Eifel deden. Wat is Lappi, in maart wordt hij alweer  3, sindsdien weer gegroeid en volwassen geworden!
Archiefbeeld
Het vertekent een beetje, maar Beetle en Lappi zijn nu, net als een jaar geleden, precies even groot en zwaar: allebei wegen ze 25 komma nog wat kilo.
Beetle heeft volgens ons in een lange periode van rouw gezeten. Na de dood van Scooter vond hij het erg moeilijk om de onzichtbare leiding, die Scooter altijd bleek te hebben gevoerd, over te nemen. Toen Scooter nog leefde, trokken Lappi en Scooter veel samen op, die twee waren echt acht poten op één buik. Na zijn dood moest Beetle opeens een (leiders)rol gaan vervullen die hij eigenlijk helemaal niet wilde. In het begin vond hij het erg moeilijk om zich tegenover Lappi een houding aan te meten. Maar nu, ruim een jaar na de dood van Scooter, merken we hoe vader en zoon hechter en harmonieuzer zijn geworden....
...en Beetle kan zich eindelijk weer helemaal laten gaan als het gaat om spelen met Lappi. Vroeger speelden Scooter, Beetle en Lappi volop met hun drietjes, zie deze pagina. Na Scooters dood wilde Beetle lange tijd niet meer spelen. Pas sinds een paar weken (!) wordt er op de luie zondagochtenden thuis weer vertrouwd Aussiejudo in de huiskamer gespeeld, en pas sinds deze laatste kerstvakantie gaat Beetle, nu helemaal zeker van zijn (leidende) rol, buiten op Lappi's een jaar lang tevergeefs aangeboden spelbuigingen in. Heerlijk om naar te kijken!
En na al dat buitengespeel wachten binnen de warme haard....
Lappi: Merry Xmas, Walter!
...en de zachte bank (Beetle hoort natuurlijk op dat kleedje, in plaats van eronder)
Happy birthday, Beetle!
Want dit harige kerstkindje vierde 25 december alweer zijn achtste verjaardag!
Ga naar de volgende bladzijde van het dagboek
Go to the next page of the diary