Lappi's dagboek, bladzijde 14
zondag 28 oktober: ...En toen hadden we opeens nog maar twee honden. Wat is het opeens onvoorstelbaar anders, twee Aussies in plaats van drie... Na de dood van Scooter zijn we even moe, heel erg moe. We hebben geen puf om af te reizen naar België, waar vandaag een drukke Aussieclubshow op het programma stond. Henrie en Janine vragen ons of we misschien wel zin hebben om in plaats daarvan even een paar uurtjes mee te gaan naar de dierentuin. Dat doen we.
Percy (Border Collie), Lappi, nichtje Twist'R en Beetle maken zich op voor een bezoek aan het Berenbos in het zeer hondvriendelijke Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
Overal waar de kids doorheen kunnen, kunnen Lappi en Beetle natuurlijk ook doorheen. Nou ja... ietsje naar LINKS, Lappi, dat is makkelijker!
Wat is dit nou voor een kist?
Oh, een transportkist voor wilde dieren zoals zebra's. Als je erin stapt gaat alles wiebelen en hoor je vrachtwagengeluiden.
Wauw, tof zeg!
En aangezien Lappi uit Lapland komt...
...moet hij natuurlijk even poseren bij de rendieren!
Maar dit is natuurlijk wel het allercoolst: kijken naar de ijsbeer.
Beetle heeft meer iets met geitjes.
Beetle: Mama... mag ik thuis ook zo'n geitje??
...en dan doen de grote mensen en de honden nog even of ze kinderen zijn: Henrie geeft een zwieper aan de draaischijf in de speeltuin.
Yeah, harder, harder!!
Flink meerennen om die crazy Aussies bij te houden.
Dan nog even kijken bij de hertjes...
Flink snuiven bij de katachtigen...
En nog even kijken bij de aapjes.
Hee... dat aapje kent Lappi! Die heeft hij ook al gezien toen hij in juni 2006 als baby-Aussie mee mocht naar Ouwehands!
...en na een lekkere pannenkoek gaan we weer naar huis, waar het heel stil is...

zondag 4 november: Vandaag hebben we een heerlijke herfstwandeling met Beetle en Lappi gemaakt. Wat blijft het raar, zo zonder Scooter. Vooral Lappi heeft het er best moeilijk mee. Hij mist zijn speelmaatje, binnen en buiten. Beetle is buiten niet zo van de rennerige. Hij snuffelt liever, terwijl Scooter en Lappi altijd samen sprintjes trokken. Dat moet Lappi nu alleen doen, maar hij krijgt Beetle gelukkig toch wel een beetje mee in beweging. Ze struinen heerlijk tussen de vlammend gele herfstbladeren en jumpen enthousiast samen een moddersloot in.

Beetle speelt nu als vervanger van Scooter met Lappi, maar dat vindt Lappi toch maar vreemd. Ze begrijpen elkaar nog niet helemaal goed: Beetle blijft keurig met vier poten in de lucht op zijn rug voor Lappi liggen, Lappi staat er een beetje onhandig boven te spelegrommen. Deze week was er even een kleine aanvaring. Ze vliegen elkaar even kort in de haren zonder dat er verder iets gebeurt, de spanning vloeit meteen weg. Beetle heeft even zijn punt gemaakt maar Lappi is daar toch zichtbaar ontdaan van. Hij komt hijgend bij ons zitten om steun te zoeken. Ook tijdens de wekelijkse gehoorzaamheidstraining zit hij niet helemaal lekker in zijn vel. Bij het terug plaats sturen, zijn favoriete oefening, kan hij opeens zijn riem niet meer vinden. Hij is gewoon de draad een beetje kwijt. Behendigheid blijft een feest. Alsof zijn klokje er op gelijk staat: iedere woensdagavond zit hij al helemaal startklaar bij de voordeur om naar de 'sportclub' te gaan.

donderdag 8 november: Lappi is nog steeds niet helemaal zichzelf tijdens de gehoorzaamheidstraining. Apporteren? Hij pakt het blok, staat stil en kijkt dan een beetje verdwaasd om zich heen. Huh? Wat nu ook alweer? O ja, natuurlijk komen. Eh... waar? Oh... bij jou? Terug plaats idem dito: riem? Eh? Wat moest er ook alweer met die riem? Op liggen?? We vragen ons af of hij nou echt de weg kwijt is, of dat hij de boel gewoon een beetje loopt te bedonderen. Ik probeer het in plaats van goedschiks eens een keer gespeeld kwaadschiks: ik pak Lappi bij kop en kont en zet hem, hup, bovenop de riem. PLAATS, Lappi! Geen gemauw. Ben je nou helemaal! Lappi springt net zo snel weer van de riem af en gaat een beetje schaapachtig om ons heen lopen huppelen en spelen. Hij is het gewoon écht even helemaal kwijt. Zitten tijdens het volgen. Huh? Ach, ik heb nog twee dagen voor het officiële examen Gedrag & Gehoorzaamheid Beginners (G&G B), lach ik schaapachtig naar mijn medecursisten.

zaterdag 10 november: Lappi mag meedoen aan het G&G B-examen. Hoewel hij de laatste tien weken 'noodgedwongen' (het is de enige les die goed aansluit op mijn eigen lesschema) meetraint met de G&G B-groep, is hij eigenlijk na zijn A en B diploma nog maar op C-niveau, maar ach, waarom niet, zo'n examen is een goede training voor hem en we zijn weer even van de straat :-) Ik merk dat hij tijdens het examen vrij gevoelig is voor de spanning om hem heen. Op het sportveld naast ons trainingsveld is de hockeyclub massaal ballen aan het meppen. Tijdens de af en blijf komt er zo'n bal keihard tegen de boarding. Lappi ligt er met zijn rug naartoe. Oei, eng! Hij staat meteen op en komt naar me toelopen. Dat is de eerste nul. Zit tijdens het volgen? Dat deed Lappi eigenlijk gisteravond tijdens onze oefenspelletjes in de gang pas voor het eerst echt goed. Tijdens het examen blijft hij staan. Tweede nul. Ik reken dus nergens meer op, maar de rest gaat toch vrij aardig en dat blijkt net genoeg om met zijn zwarte hakjes over de sloot te slagen: 224, 5 van de minimaal 224 benodigde punten! Voortaan is het dus Vauhtitassun Lappi Vaibmus G&G B. De keurmeester maakt nog wel een opmerking dat ik met voorroepen een wel erg lang commando gebruik. Maar ja, kan ik het helpen dat onze Lap nu eenmaal waaaaawaaaaamáááán heet!
Puntenlijst beginners examen G&G

Gedrag ten aanzien van andere honden: 19 van de 20 punten
Staan en betasten: 19 van de 20 punten
Gebit tonen: 20 van de 20 punten
Twee minuten liggen in zicht: 0 van de 30 punten
Volgen aan de lijn: 47,5 van de 50 punten
Los volgen: 40 van de 50 punten
Zit tijdens volgen: 0 van de 30 punten
Komen op bevel (15 meter): 24 van de 40 punten
Terugzenden plaats: 27 van de 30 punten
Apport: 18 van de 20 punten
Omgang baas hond: 10 van de 10 punten

Totaal: 224,5 van de 320 punten
geslaagd met de kwalificatie Zeer Goed
21-28 december: Lekker een weekje weggeweest naar de Duitse Hunsrück, waar we op tweede kerstdag zowaar sneeuw hadden! Nou ja... sneeuw... In ieder geval dolle pret voor Lappi die, zie hiernaast, inmiddels precies zo groot en zwaar is als zijn vader Beetle. Ze wegen allebei rond de 24,5 kilo. Het enige verschil: Beetle is hariger :-)
zondag 30 december: Een lekkere uitsmijter van het oude jaar, vandaag is namelijk de onderlinge wedstrijd van de behendigheidsclub ATC waar Lappi traint. Lappi loopt in de debutantenklas (7 deelnemers) de sterretjes van de hemel: een 2e plaats op het vast parcours met alleen een kleine hapering in de slalompaaltjes en een 1e plaats op de jumping (als enige foutloos). Vader Beetle wint met een foutloze jumping ook een eerste plaats.

Als extraatje is er een geweldig spel: een koppelrace waarbij door loting twee deelnemers een team vormen en samen een soort estafetterace moeten lopen: eerst de ene hond het parcours, dan de andere. En het estafettestokje is... een grote schaal oliebollen! Dat is lachen, gieren, brullen, met een grote schaal oliebollen over het parcours rennen. Lappi vormt een team samen met zijn behendigheidsvriendinnetje Speedy. Ze lopen allebei een foutloos rondje en dat is goed voor een 4e plaats van de 18 teams.

En dan mag onze snotneus vanwege zijn eerste plaats in de jumping ook nog eens uitkomen in de finale. Vanaf de schutting een moeilijke draai naar een sterretje van vijf hoogtesprongen, een doorhaal richting de wip... alsof ie het al jaren doet! Slechts één klein foutje: een weigering op de band, die Lappi in zijn enthousiasme even voorbijrent. Helemaal moe en voldaan gaat ons zwarte mannetje het nieuwe jaar in.

Klik hier voor de uitslagen en een fotoverslag
Kijk ik eens, met mijn behendigheidsprijzen!
...En zo ren je dan met een schaal oliebollen het nieuwe jaar in!
24 maart 2008: Het is stil in ons dagboek... Lappi is uitgegroeid tot een 'gewone' grote hond. Nou, noem het maar gewoon! Lappi is gewoon een heerlijk ventje. Exact even groot als zijn vader Beetle - er zit in gewicht maar twee ons verschil tussen. Lappi woog eerder deze maand bij de dierenarts 24,6 kilo, Beetle 24,8 kilo. Het is de perfecte huis- en reisgenoot. Altijd in de buurt, steeds in voor actie, iedere avond lekker snurken aan je voeten. Om Beetle op Crufts te supporteren is hij voor het eerst mee naar Engeland geweest - lekker slapen in de auto en geen kik in het hotel. Hij en Beetle beginnen te wennen aan een leven zonder Scooter, en we zien in Lappi steeds meer trekjes van zijn opa terug. Hij traint elke week lekker gehoorzaamheid en behendigheid. Met gehoorzaamheid begin ik nu pas het idee te krijgen dat we elkaar echt lekker gaan aanvoelen. Tijdens een van de laatste lessen dit seizoen was er tijdens het volgwerk voor het eerst even het gevoel alsof we vlogen... Yes, we beginnen nu, we beginnen nu pas echt!
Vorige week is Lappi twee jaar geworden. Twee jaar alweer, met hopelijk nog een mooi hondenleven voor zich. Zoals zijn fokster Ritva het zo mooi verwoordde: Big hugs for Lappi - 2 years old hero!
6 april 2008: Hoe 'oud' Lappi alweer is, merken we nu pas nu we Sha-De (zus van Beetle, tante van Lappi) en Twist'R (dochter van Sha-De) een weekje te logeren hebben. Twist'R is nog geen elf maanden oud en zelfs drukke Lappi wordt af en toe moe van dat immer speelse Aussiemeisje, dat maar bezig wil zijn en blijven. Twist'R denkt nu waarschijnlijk dat ze 'Nee' of 'Terug' heet in plaats van Twist'R :-)
Terwijl Lappi, Beetle en Sha-De beneden wat proberen bij te slapen, probeert Twist'R boven de twee tamme ratten door het draadgaas van hun verblijf naar buiten te peuteren.
...Niet dat de ratten daar onder de indruk van zijn, trouwens. Terwijl de ene rat veilig hoog in zijn hangbuis snurkt, zit de ander Twist'R (nee hoor, ik zit helemaal niet klem met mijn hoofd tussen de muur en de kooi) vanuit zijn huisje aan te kijken met een zeer geniepige 'naanaanaanaaanaaa, pak me dan, als je kan'-blik in zijn ogen.
Typisch Twist'R: aan komen lopen met een speeltje in haar bek en maar blij naar je blijven kwispelen...
Lappi: 'Je weet jezelf wel populair te maken hier hè, Twist'R...'
Lappi: 'JOEHOE, ik ben er ook nog hoor!'
Puntenlijst examen G&G1

Een minuut zitten in zicht: 20 van de 20 punten
Drie minuten liggen in zicht: 18 van de 20 punten
Volgen aan de lijn: 27 van de 30 punten
Los volgen: 34 van de 40 punten
Af tijdens het volgen: 0 van de 30 punten
Komen op bevel: 24 van de 30 punten
Terugzenden naar het vak: 27 van de 30 punten
Vlak apport: 38 van de 40 punten
Appel op afstand: 20 van de 40 punten
Omgang baas hond: 10 van de 10 punten

Totaal: 248 van de 320 punten
geslaagd met de kwalificatie Zeer Goed
31 mei 2008: Vorig weekend mocht Lappi voor het eerst meedoen aan twee gehoorzaamheidswedstrijden Amerikaanse stijl in Duitsland. Zaterdag goed voor een kwalificerende score en een derde prijs, zondag net mis... Lappi ging liggen tijdens het zitten, nul punten, en bedankt. Zo'n gehoorzaamheidsmonster als zijn vader is hij (nog) niet, maar hij is met twee jaar dan ook nog eigenlijk een grote baby. Concentratie en steadiness, dat komt allemaal nog wel. Vandaag met vader Beetle examen gelopen bij de KC Culemborg en... Lappi geslaagd voor het G&G1, en die gekke pa Beetle - de kroon op zijn werk - voor G&G3!
Way to go, Lappi! Nu door met G&G2, maar daar is het mannetje voorlopig nog niet helemaal klaar voor. We hebben gelukkig nog wat om te trainen!
Ga naar de volgende bladzijde van het dagboek
Go to the next page of the diary