Lappi's dagboek, bladzijde 13
Moet je kijken... Nee, dit ben ik niet...
...Maar dit is mijn mama, op wandelavontuur in Fins Lapland.
Ik heb lekker de stoerste mama van de hele wereld!
Oh... dit zal ik zo missen als Lappi straks écht groot is: dat je door het hele huis een hoop speelgrommen en gespeel hoort, gebonkerdebonk op de trap en gespring op de bovenverdieping, en dat je dan later je bed ziet en denkt: hee, kijk, Lappi was here.
dinsdag 11 september: Augustus, september, de weken en maanden sluipen voorbij. Lappi sluipt richting de volwassenheid. Iedere week verheugt hij zich op de sportschool (behendigheidsles) en na een lange zomerstop is hij vorige week weer begonnen met gehoorzaamheidstraining. Die stop heeft hem goed gedaan, de 'ik wil niet'-fase lijkt voorbij en Lappi is weer supergemotiveerd. Gelukkig maar, want oeps, we komen er achter dat we 15 september een inhaalexamen gehoorzaamheid B hebben omdat we het echte examen door de vakantie hebben gemist. Geen groter plezier doe je hem met dansen, geweldig vond hij het dan ook dat hij 9 september mee mocht naar de training voor het DierZ doggydance event.

Eind augustus werden zowel Scooter, Beetle als Lappi geveld door waarschijnlijk een ergens opgepikt virusje. Bij Beetle bleef het bij spugen, Scooter en Lappi waren allebei behoorlijk ziek door een dikke darmonsteking: overgeven en diarree. Het werd een week van twee dierenartsbezoeken, drie slapeloze nachten en acht dagen medicijnen en dieetvoer. Bij de dierenarts bleek dat Lappi maar ruim 21 kilo woog terwijl dat ruim 24 is geweest: afgevallen door een paar dagen niet eten, maar ook het nodige babyvet kwijtgeraakt. Lappi, mogen we gerust stellen, zit nu in het lang, dun en lekker-stadium :-) Achttien maanden is hij bijna, onze geweldige superslungel!
Kijk eens! Onze website Scooter and Friends heeft met een hele leuke bespreking De Hondenkrant van hondenclub De Trouwe Vriend gehaald!  En wat zeggen ze over mij: "Via de startpagina kunnen we ook gaan kijken op de pagina's van Lappi, hun laatste aanwinst. Judith heeft van hem een dagboek bijgehouden. Zeer leerzaam voor alle hondenbaasjes die met een pup of jonge hond zitten. Je leest er een heleboel dingetjes over het opvoeden en wat je tijdens de opvoeding tegen kunt komen. Het is heel prettig geschreven en geïllustreerd met veel foto's."
En daar is mijn mama alweer, in actie tijdens haar gedragstest. Ze blijkt schotvast en is voor de gedragstest geslaagd, waardoor ze zich nu Fins kampioen mag noemen. Gefeliciteerd mama!! Foto: Leena Kostamo.
zaterdag 15 september: Vandaag het inhaalexamen gehoorzaamheid B voor Lappi. Samen met een Schots Herdermeisje dat ook verhinderd was op de eigenlijke examendag mag hij alle onderdelen afwerken en slaagt met glans: 77 3/4 van de 80 punten! Eén punt verliest hij tijdens het staan en betasten, als hij zijn enthousiasme niet langer kan bedwingen en in de armen van keurmeester Boudewijn springt. Een ander puntje raakt hij kwijt tijdens de oefening terug plaats: als ik hem voor wil roepen, blijkt meneertje een lekker geurplekje te hebben ontdekt. Help, een zuignapneusaanval! Ik moet dus extra roepen voor Lappi komt en vervolgens voorbeeldig plaats gaat. Omdat het een inhaalexamen is telt zijn uitslag niet voor de examenranglijst van de KC, maar als we zijn puntenaantal daar invoegen had hij als tweede van de 15 B-lopers geëindigd.

Lappi's puntenlijst:
Attentielopen: 5 van de 5 punten
Omgang hond/hond: 5 van de 5 punten
Aangelijnd volgen: 10 van de 10 punten
Naast: 5 van de 5 punten
Staan en betasten: 4 van de 5 punten
Gebit tonen: 5 van de 5 punten
zondag 16 september: vandaag mogen de Aussies in actie komen voor een van hun favoriete bezigheden: testhond spelen! Ditmaal voor een reportage over de DogFighter, het nieuwste bordspel voor honden, klik hier als je daarover meer informatie wilt. Tip: een bordpuzzel is een prima manier om het brein van je puber even lekker aan het werk te zetten! Het spel vraagt van de hond veel concentratie en denkwerk en maakt hem geestelijk lekker moe. De DogFighter is een van de pittigste bordspellen die er is en Lappi mag om te beginnen een meer eenvoudige versie uittesten. Hij is vooral geïnteresseerd in de houten dopjes op het spelbord en eigenlijk minder in de stukjes Frolic die daar onder verstopt zitten.
Nu de moeilijkere versie: de DogFighter zelf, waarbij de houten dopjes niet los in het bord staan, maar een randje hebben waarmee ze vast staan in sleuven. De hond moet de dopjes via de sleuf naar een bredere opening duwen van waaruit hij het dopje kan oppakken.
Zo'n dopje is reuze interessant...
Nee, Lappi is ook niet gek!
Hij heeft al snel door dat in deze bus de meeste Frolic te halen valt.
Opa Scooter is een hele goede en ervaren puzzelaar...
...maar wel een denksporter van het sportieve soort: eentje van het betere gooi- en smijtwerk. Hoppa, poten erbij, bord op zijn kant, rukken en trekken met je tanden aan dat dopje, koekje eruit, het doel heiligt de middelen.
Walter moet wel even die twee andere puzzelaars in bedwang houden als Scooter aan het spelen is, anders duwen ze hem gewoon aan de kant.
Beetle is onze meesterpuzzelaar. Fanatiek als hij is klimt hij gewoon bij het bord op de tuintafel. Blokje tussen zijn kiezen, schuiven, optillen, hoppa, alweer een koekje. We hebben het ditmaal getimed: zelfs op de allermoeilijkste stand, met meerdere blokjes klemgezet in een één sleuf, weet de pappie van Lappi deze puzzel in vier minuten op te lossen.
Zit en blijf, 1 minuut aan riem: 10 van de 10 punten
Af en blijf, 1 minuut op 5 meter afstand: 9 3/4 van de 10 punten
Komen op bevel, 5 meter: 5 van de 5 punten
Voet: 5 van de 5 punten
Apport: 5 van de 5 punten
Terug plaats sturen: 4 van de 5 punten
Omgaan baas/hond: 5 van de 5 punten
zondag 23 september: Lappi is deze middag weer wezen dansen voor DierZdag bij Martin Gaus in Lelystad. Met veertien honden gaan we tijdens DierZdag op 30 september een groepsdans uitvoeren. Dat gaat wat worden! DJ Roy, dé feest-DJ van Nederland, is aan het mixen geslagen om een speciaal danslied te maken. Luister (en swing) maar!
ref:
woef i love my dog
woef he's my best friend
woef for a lifetime
woef till the end
woef walking in the park
woef a friendly bark
woef come on over and let the dog out
1e couplet:
when i come home, you're the first i see
i can count on you, you always wait for me.
it's getting dark its late at night
you asking me, let's go outside
bridge:
with your droopy eyes i can
deny my feelings and i'm melting
come on let's go let's go outside
and have some fun
2de couplet:
i even smile when you are bad
when you eat my shoe i can't stay mad
you lift me up when i feel sad
your the best best friend i ever had

Met dank aan DJ Roy Keuter & Marco Leeuwis (producers)
en Linda Estelle (zang)

Woof!
Woof!
Twee rijen lopen op elkaar af en komen elkaar halverwege tegen...
Heel snel lopen (want de buitenste hond)
voor de waaiervorm...
Oeps Lappi, we zijn weer te snel...
Goed op de rest blijven letten...
Marcheren op de muziek...
Lappi onzichtbaar achteraan in de ganzenpas rij...
...En uitgedanst!
Dit was dus Lappi op het DierZ doggydance event tijdens DierZdag op 30 september!
zaterdag 20 oktober: Vandaag is Lappi meegeweest naar de Aussie Doedag 2007. Hij mocht meedoen aan de workshops doggydance en speuren en voor het eerst een behendigheidswedstrijd lopen. Wauw! Dat is allemaal spekkie voor Lappi's bekkie. Bij het doggydance heeft hij 'pootje zwaaien' geleerd. Dat lijkt zijn favoriete kunstje, 'rondje draaien', van de eerste plaats te gaan verdringen. Onderdeel van de workshop speuren was het baas zoeken in een doolhof van zwart landbouwplastic. Lappi wordt vastgehouden, ik duik weg in het doolhof en mag hem dan roepen... waawaaman!!! Lappi krijgt de lachers op zijn hand: hij loopt niet door het doolhof, hij wil dwars door het landbouwplastic heen. Vlak waarbij ik zit zie ik een enorme deuk in het plastic verschijnen: Lappi's neus, maar het plastic is te sterk om er doorheen te prikken. Nieuwe tactiek: Lappi stapt achteruit, neemt een reuzensprong en springt zo het doolhof uit. Even omlopen en: hallo, daar ben ik, baas!

Tijdens de behendigheidswedstrijd loopt Lappi voor het eerst twee hele parcoursen (vast en jumping). Tijdens de training heeft hij steeds kleine stukjes van pakweg 8 hindernissen gelopen, nu zijn het er bij de jumping 19. Waawaaman, wacht op me!! Hij gaat als een speer door het parcours en ik ben veel te traag om hem bij te houden. Diverse malen moet ik hem terugroepen, want het gaat me toch net iets te hard voor zo'n kleine man die hier en daar mogelijk nog begeleiding met een brokje nodig heeft. Aan het eind van de dag blijkt dat Lappi de tweede prijs heeft gewonnen in een klas met elf debutanten. We zijn TROTS!
Lekker geiten tijdens de workshop dogdance.
Kijk, dit zijn nu blikken van verstandhouding... :-)
Allez... hop!
Lappi voor het eerst aan het speuren.
Scooter is niet meer. Hij herstelde niet goed van het maagdarmvirusje dat alle honden eind augustus opliepen. Zijn ingewanden werkten niet goed, zijn lever raakte ontstoken. Bloedonderzoek, urineonderzoek, echo, x-ray, we konden maar niet goed achter de oorzaak komen. Woensdag 24 oktober bleek tijdens een scopie bij de specialist dat er tussen maaguitgang en darm allerlei weefsel zat dat daar absoluut niet hoorde. Om hem veel lijden te besparen, hebben we besloten Scooter in te laten slapen door hem in de narcose van de scopie te laten. Lappi is zijn grote vriend en voorbeeld kwijt. Onvoorstelbaar mooi hoe hij en Beetle nu steeds meer naar elkaar toe trekken.

Dit is de allerlaatste deurmatfoto, de allerlaatste foto van Scooter,
genomen op dinsdag 16 oktober.
I love kunstjes!
Ga naar de volgende bladzijde van het dagboek
Go to the next page of the diary