Brokjes van het internet

de beste links over hondenvoer
De gecomputeriseerde kynoloog die iets wil weten over hondenvoer kan eindeloos surfen op het internet. Een recept voor kaaskoekjes? Een voedingsadvies op maat? Klikt en gij zult vinden op een van de vele sites op het World Wide Web.


Hondenvoerfabrikanten
Er zijn talloze websites van hondenvoerfabrikanten. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, heeft Scooter and Friends heeft ervoor gekozen hier de meest bekende, interessante en informatieve te vermelden. Suggesties hoor ik graag. Stuur een mail!

Waltham Centre for Pet Nutrition
Hill's Pet Nutrition
Iams Company
Purina
Pro Plan
Yarrah Organic Pet Food
Natura Pet Products
Energique
Herman Smit stokvis
Farm Food
Carnibest natuurlijke voeding
Rodi
Natures Menu (kant en klare frozen BARF maaltijden)
AHV-Breda
Proline Petfood
Wendals Herbs
Nature Diet van Renske Natuurlijke Diervoeding
Prins Petfoods
Jarco Hondenvoeders
Evangers Dog Food
Champ Dogfood
Kynofit hondenvoer op maat
Denkadog

Organisaties

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren
Productschap Diervoeder
Voedsel en Waren Autoriteit
The European Pet Food Industry Federation
Pet Food Institute*
Association of American Feed Control**
Pet Food Manufacturers' Association (GB)

* 'the voice of the US pet food industry', organisatie die 95% van de hoeveelheid honden- en kattenvoer vertegenwoordigt die in Amerika wordt geproduceerd.
** de organisatie die in Amerika richtlijnen opstelt waaraan hondenvoer moet voldoen.

Diversen

Ene Earl Wolfe heeft de moeite genomen om de (eerste vijf) ingrediënten van allerlei (Amerikaanse) merken hondenvoer met elkaar te vergelijken. Op zijn Dog Food Comparison Charts is veel nuttige informatie te vinden.

Veel websites zetten zich af tegen de commerciële hondenvoeders, getuige de site van het Animal Protection Institute dat het rapport 'What's Really in Pet Food' op internet heeft gezet. Ook op The Dog Food Project is kritische informatie over hondenvoer te vinden.

Bij het Center for Veterinary Medicine van de Amerikaanse Food and Drug Administration vind je het artikel Interpreting Pet Food Labels.  Kijk verder eens bij de Petfood for Boneheads als je meer wilt weten over ingrediënten en het lezen van verpakkingen. Pet Food Choice is een Engelse site met artikelen en rapporten over hondenvoer.

Op de site van B-Naturals is veel terug te vinden over natuurlijke supplementen voor honden, zoals kruiden. Je vindt hier ook een overzicht met veel links. Natuurlijke recepten en nog veel meer over hondenvoer valt te lezen bij de Natural Dogfood site.

BARF

Nog meer interessants: het artikel Food Not Fit for a Pet en de Dr. Tom Lonsdale's Raw Meaty Bones Page. Tom Lonsdale is woordvoerder van de Raw Meaty Bones Lobby Group, een groep Australische dierenartsen die hun geloof in het commerciële hondenvoer hebben verloren. De bekendste promotor van het voeren van Biologically Appropiate Raw Food of Bones And Raw Food (BARF) is dierenarts en boekenschrijver Dr. Ian Billinghurst. Meer op BARFWorld. Kijk ook eens op de site van Mogens Eliasen.

Op de Aunt Jeni's Home Made website wordt in woord en beeld uitgelegd hoe je zelf een zogeheten BARF-maaltijd voor je hond kunt klaarmaken. Ook Maria Zorka geeft op haar site een uitgebreide BARF-uitleg (vergeet trouwens niet de linkpagina van deze site te bekijken). Jane Anderson heeft ook de nodige informatie verzameld op haar Raw Learning site. Bij de Barf Breeders Directory vind je nog meer informatie. Of surf naar de Engelse UK Barf Club.

Niet iedereen is het trouwens even eens met het voeren van rauw vlees aan honden, zie daarvoor het artikel 'Is Raw Meat Safe? - The Truth About The Raw Meat Diet' op de website van de Second Chance Ranch in Amerika.

Nog veel meer informatie over rauw voeren vind je via de rauwvoer.pagina. Barfplaats.nl is een natuurlijk voedingsforum voor honden. Of kijk bij Voer Natuurlijk, de Stichting Alles-Rauw, Barf Natuurlijk, het Forum Natuurlijke Voeding of de barfproducten van allroundDog, Haaks Barf of Canis Naturalis.

Voor wie wil weten hoeveel vitaminen - en andere toevoegingen - zijn hond nodig heeft is er The Canine Vitamin Advisor.

Lekkers

Als je je hond 'homemade' hondenkoekjes wilt presenteren en op zoek bent naar recepten als bacon biscuits, cheddar cheese cookies, Pavlov's Mouth Watering Treats en nog veel meer lekkers met ingrediënten als bijvoorbeeld kip en knoflook, klik dan naar de List of Delectable Dog Biscuit Recipes voor het verrukkelijkste lekkers. Of kijk eens op de Poop Pantry met recepten voor zelfgemaakte snacks en maaltijden. Ook de Dog Paw heeft recepten voor hondenkoekjes en menu's. Lucies Farm in Engeland maakt op de boerderij zelf hondenvoer, hondenkoekjes en zelfs hondenijs.

Voedingsadvies

De Amerikaan William D. Cusick alias 'The Animal Advocate' is schrijver van boeken over hondenvoeding, zoals 'Canine Nutrition: Choosing the best food for your dog' waarin voedingsadviezen voor meer dan 120 rassen worden gegeven die gebaseerd zijn op het land van herkomst van het ras in kwestie. Via zijn site geeft hij nder het motto 'Bill's alternative to commercial pet foods' op verzoek voor iedere hond een natuurlijk voedingsadvies op maat. Per e-mail kun je gratis advies krijgen over de voeding die het beste bij jouw ras past. Tegen betaling van $ 25,- stelt hij een speciaal recept voor je hond samen.  Hondenvoer blijft, hoe dan ook, (big) business.
...Benieuwd naar de maaltijd van
Scooter, Beetle & Lappi?

Dagelijks: Royal Canin Energy 4300 en Mobility Diet
met Rodi compleet
en een beetje NML Omega 3 olie

Eenmaal per week:
versvleesmaaltijd (kipmix of vleesmix) van Bandit