Door Judith Lissenberg


Astrologie als hulpmiddel bij hondentraining. Vreemd? Zelfs in het nuchtere bedrijfsleven wordt bij vacatures soms gekeken naar sterrenbeelden. Is de sollicitant wel geboren onder een gesternte dat bij de baan in kwestie past? Als er eens vaker gekeken zou worden of de sterrenbeelden van baas en hond wel bij elkaar passen, zouden er volgens de Amerikaanse astrologe, hondenfokker en trainer Marilyn MacGruder Barnewall veel 'mismatches' kunnen worden voorkomen. Want waarom zou astrologie wel voor mensen en niet voor honden voor toepassing zijn?

De astrologie gaat er van uit dat de specifieke stand van de sterren en planeten op het moment dat iemand geboren invloed heeft op de karaktereigenschappen van die persoon. Dat hemellichamen invloed hebben op het leven op aarde, mag duidelijk worden uit het effect dat de stand van de maan heeft op de zee: het verschijnsel van eb en vloed.  ,,Als de maan invloed heeft op zulke enorme watermassa's als oceanen zou het logisch zijn dat er ook invloed wordt uitgeoefend op kleinere lichamen  zoals het menselijk lichaam'', meent Marilyn MacGruder Barnewall in haar boek 'Cosmic Canines. The Complete Astrology Guide for You and Your Dog'. Mensen  en ook honden  bestaan immers grotendeels uit water.

'Cosmic Canines' gaat heel algemeen in op honden, hun sterrenbeelden en hun karaktereigenschappen. Wie echt een goed beeld wil krijgen van het astrologische karakter van zijn hond, moet een horoscoop laten trekken aan de hand van nauwkeurige gegevens. MacGruder Barnewall vindt het in dat opzicht jammer dat veel hondenfokkers niet het exacte tijdstip van de geboorte van iedere pup noteren.

Invloed van sterren en planeten of niet, ieder hondenras heeft natuurlijk sowieso specifieke karaktereigenschappen. Zo is een Terrier over het algemeen pittig en een Chow onafhankelijk. Maar als die Terrier of Chow onder een bepaald sterrenbeeld geboren wordt, kan de invloed van dat sterrenbeeld er voor zorgen dat de scherpe kantjes van het rastypische gedrag worden gehaald. De Terrier kan dan rustiger zijn, de Chow wat aanhankelijker.

Anderzijds kan het sterrenbeeld bepaalde raskenmerken ook 'storen' (voorbeeld: Duitse Herders staat bekend als intelligente honden, maar als ze onder het verkeerde teken worden geboren kunnen ze door concentratieproblemen juist heel moeilijk trainbaar zijn) of versterken (voorbeeld: als je een ras hebt met een goede speurneus en het is ook nog eens een Steenbok dan zit je helemaal goed, Steenbokken zijn namelijk erg vasthoudend).

'Cosmic Canines' geeft een overzicht van een aantal hondenrassen en geeft daarbij aan welke mensen-sterrenbeelden qua karakter het beste bij die rassen passen. Zo zouden Rammen goed overweg kunnen met Border Terriers, Boxers en Mastiffs. Boogschutters hebben een goede hond aan een Cairn Terrier, Groenendaeler, Ierse Wolfshond of Dobermann. Steenbokken kunnen het aardig vinden met Dashonden, Vissen met Siberische Huskies. Bij Weegschalen passen Poedels, Whippets, Berner Sennens, Bobtails, Sint Bernards en Schotse Herders. Stier? Kies dan voor een Yorkshire Terrier, Bull Terrier of Bouvier. Leeuwen: Westies, Dalmaten en Newfoundlanders. Watermannen: Shelties, Border Collies en Duitse Herders. Kreeften: Engelse Cocker Spaniels, Labradors en Flatcoated Retrievers. Schorpioenen: Rottweilers en Shar Peis. Tweelingen: Greyhounds. Maagden: Duitse Doggen.

Daarnaast schetst het boek  los van het ras  de hondenkarakters van alle sterrenbeelden. Wat zijn de karaktereigenschappen als pup en als volwassen hond (zowel postieve, negatieve als algemene eigenschappen) van een Stierhond? Hoe kun je het beste omgaan met een Vissenviervoeter? Welke bezigheden zijn het meest geschikt voor een Ramreu? Welk baasje past het best bij een Tweelinghond?

Wat voorbeelden: Stieren zijn volgens 'Cosmic Canines' prima verdedigingshonden. Kreeftpups kunnen erg vasthoudend zijn. Boogschutters doen het goed als sledehond. Maagdbazen en Tweelinghonden zijn totaal tegengesteld aan elkaar en begrijpen elkaar niet. Kreeftbazen en Leeuwhonden kunnen een ideaal paar vormen. De Schorpioenhond doet het prima bij een Stier- of Kreefteigenaar. Vissenbaas met Vissenhond? Een moeilijke combinatie. Wat als blijkt dat je een hond hebt met een sterrenbeeld dat absoluut niet bij je past? Niets aan de hand, volgens 'Cosmic Canines'. Je kunt elkaar nu in ieder geval beter proberen te begrijpen.

Zou je als instructeur astrologie kunnen gebruiken om achtergrondinformatie te krijgen over de relatie tussen je cursisten en hun honden? De geboortedatum van de hond staat meestal op het inschrijfformulier, maar je zou ook de geboortedatum/het sterrenbeeld van de eigenaar moeten weten om uit te vinden hoe een combinatie astrologisch in elkaar zit. Onzin? Ongepast? Of zou het met name bij probleemcombinaties de moeite waard zijn om uit te zoeken of er in de verstandhouding soms wat planeten botsen?

Ik ken één persoon die astrologie zwaar heeft laten wegen bij de aanschaf van een hond. Ze sloeg ooit een pup af omdat het sterrenbeeld haar niet aanstond. Ze wachtte liever op een volgend nest. De hond die ze uiteindelijk kreeg, moest later worden herplaatst door een 'mismatch' van zijn baasjes. Zijn vrouwtje ging scheiden. Op de vraag of ze die scheiding niet in de sterren had voorzien, volgde een wat bitterzoet lachje.

Cosmic Canines. The Complete Astrology Guide for You and Your Dog. Door Marilyn MacGruder Barnewall. Uitgegeven door Ballantine Books, © 1998. ISBN 0-345-42459-X. Prijs: $ 12,-.© Dit artikel is gepubliceerd in het themanummer over alternatieve behandelwijzen en gedrag (juni 2000) van LosVast, het contactblad van de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en -opleiding (O&O)

Sterrenbeeld, vertel eens even...