Het is weer eens iets anders dan hardlopen of fietsen: steppen met je hond! Op pad met de autoped: een relaxte sport voor mensen die het niet erg vinden een klein beetje op te vallen.
Wie alles over steppen wil weten, komt via internet al snel terecht bij Vincent Gooiker in Hengelo. Hij is importeur van diverse stepmerken, heeft een stepgroothandel, een online stepwinkel en een stepverhuur. Wie denkt dat een step alleen een speeltje voor kinderen is, heeft het mis. Steppen is een serieuze wedstrijd- of recreatiesport voor volwassenen. Er worden sprints en langeafstandstochten gereden. Je kunt zelfs de Elfstedentocht steppen. Ooit gehoord van de Bolswarder Step Vereniging of het Stepteam Bovenkarspel? Ze bestaan! Het wachten is op de eerste Nederlandse Honden Stepclub, want steppen blijkt ook bij uitstek een sport voor hondenliefhebbers te zijn, en wordt ook steeds meer ontdekt.
Uitproberen
Vincent Gooiker, zelf verwoed stepper, heeft tientallen steps op voorraad, die gewoon via de plaatselijke fietsenhandelaar te bestellen zijn. Sportsteps, bedrijfssteps (voor medewerkers die bijvoorbeeld in een magazijn of ziekenhuis lange afstanden moeten overbruggen), vouwsteps, kruisingen tussen step en skateboard, zelfs een op een rollator lijkende dubbelstep voor mensen met een beperking. Omdat we willen gaan steppen met de hond, heeft Vincent twee outdoorsteps klaargezet die bij uitstek geschikt zijn voor de hondensport: een hippe groene Kickbike en een stoere knalgele Vella Speedboard. 'Ga gewoon maar eens lekker uitproberen', luidt zijn advies.
Kickbike Xcountry: lekker hip.
Vella Speedboard: extra stoer.
Op het Hengelose industrieterrein mag de hond mee naast de Kickbike, de Vella, weer de Kickbike, weer de Vella. Gooiker spreekt zelf geen voorkeur uit voor een van de modellen. 'Het is maar net wat jij het prettigst vindt.' De Kickbike met zijn grote voorwiel is waanzinnig hip en stept heerlijk licht en snel. Het hippe gebogen frame heeft als klein nadeel dat je er snel je knie tegen kunt stoten. De Vella heeft een wat minder opvallende look, maar wel een lekker ruime plank waarop je makkelijk met beide voeten kunt staan. Het kleinere voorwiel heeft als voordeel dat de hond niet zo makkelijk tussen de spaken kan lopen.
Autoped: zelf met je voeten
Het woord autoped (step) is afgeleid van het Franse autopède, dat weer een samentrekking is van het Griekse 'autos' en 'pedis', wat 'zelf' en 'voet' betekent. In het Engels is een step trouwens een scooter.
Accessoires
Wie een goede step zoekt, moet rekening houden met een pittige prijs vanaf circa driehonderd euro. Daar komen de accessoires dan nog bij. Als je met je hond gaat steppen, is een fietscomputer beslist noodzakelijk om onder andere je snelheid en het aantal gereden kilometers in de gaten te houden. Zeker in het begin mag je niet te snel en te ver gaan. Let op: de fietscomputer moet goed op de (kleinere) wielomvang van de step worden afgesteld. Handig zijn verder een bidon met houder, een bel, verlichting, spatborden en een goed slot.
Voor op de Vella past een speciale trekstang waaraan je de hond kunt vastmaken, speciaal bedoeld voor de sledehondensport. Maar pas op! In Nederland is het bij wet verboden - sterker nog: het is echt een misdrijf - om een hond als trekkracht in te zetten. Trekken is alleen weggelegd voor een paar (pool)hondenrassen, en dan alleen nog met ontheffing. De hond los naast de step laten lopen is een optie, maar gezien de verkeersdrukte meestal niet verstandig. Het beste is de hond vast te maken en mee te nemen aan een buikband alias heupgordel. Zo heb je controle over je hond en toch twee handen vrij voor het stuur.
Je kunt de step optuigen met allerlei extra's zoals een bel, fietscomputer, spatborden, slot, verlichting en bidon. Deze Vella heeft een speciale trekstang, maar wees gewaarschuwd: honden mogen in Nederland niet als trekkracht worden gebruikt!
De step in het verkeer
Volgens de wet is de autopedgebruiker een voetganger, maar de Nederlandse Autoped Federatie adviseert mensen die een step voor volwassenen besturen zich in het verkeer te gedragen als een fietser. Steppers hebben weinig status in het verkeer. Niemand weet, zo blijkt in de praktijk, precies wat te doen als hij een step tegenkomt. Als stepper voel je jezelf soms een bestuurder, soms een voetganger. Als je op pad gaat met een hond is het extra goed uitkijken. Bij drukke of onoverzichtelijke situaties kun je het beste stoppen, afstappen en in de berm even wachten tot het verkeer is gepasseerd.
En... actie!
Die twee vrije handen blijken in het begin zeker geen overbodige luxe. Steppen was als kind heel logisch, maar eenmaal groot en samen met je hond is het toch even wennen. Het beste kun je eerst zonder hond oefenen, zodat je weet hoe de step voelt, stuurt, reageert en niet te vergeten remt. Je krijgt, zo blijkt, al snel de slag te pakken. De hond loopt mee in een tuig. Ook voor hem is het in het begin even vreemd. Hij moet wennen aan het lopen naast de step en het vastzitten aan de buikband. Het is handig als de riem tussen tuig en gordel elastisch is, om eventuele schokken te absorberen. Vooral in het begin kan het gebeuren dat de hond abrupt stopt om even aan een lekker luchtje te ruiken. Gelukkig spring je in zulke gevallen altijd nog makkelijker van een step dan van een fiets.
Honden vinden het heerlijk om naast de step mee te draven of 'downhill' even lekker alle poten los te gooien. Je kunt op de step helemaal zelf je eigen tempo regelen, je eigen workout samenstellen. Niks geen hulp van pedalen of versnellingen: als baas zul je er net zo hard tegenaan moeten als je hond. In de praktijk betekent dat meestal dat je flink moet bijbenen - letterlijk! De ervaring leert dat ongetrainde steppers het na vier of vijf kilometer echt wel hebben gehad, maar je bouwt verrassend snel conditie op. Steppen blijkt dan heerlijk relaxed en bovendien verslavend. Vincent Gooiker had er al voor gewaarschuwd: op een step val je op. 'Steppers zijn mensen met een andere horizon', is zijn ervaring. 'Ze zijn net als ligfietsers, hebben lekker lak aan alles.' In de praktijk blijkt dat beetje lak ook wel nodig: iedereen kijkt je na van 'hé, wat gaat daar nou', alsof je een marsmannetje bent. Daar moet je tegen kunnen.
Steppen in tien stappen
1. Zorg voor schoenen met een goed profiel, waarmee je goed kunt afzetten.
2. Begin met één voet op de treeplank en één voet naast de step. Buig licht door de knie van het been dat op de step staat en waarop je steunt. Zet met het andere been af. Zwaai daarna het afzetbeen weer naar voren voor een nieuwe afzet.
3. Step rustig en probeer niet te krampachtig af te zetten. Zorg dat je niet te veel op je handen leunt, dat gaat zeer doen in je polsen. Ontspan je lichaam en ga mee in de beweging.
4. Wissel je linker- en rechterbeen bij het steppen regelmatig af om te voorkomen dat het been waarop je staat verzuurt. Bij de 'beenwissel' verschuif je eerst de voet die op de plank staat iets, zodat je andere voet er tijdelijk bij past. Dat wisselen zal steeds soepeler gaan.
5. Per been maak je meestal vijf tot vijftien afzetten. Bij wind tegen of heuvel op zet je vaker af en wissel je iets sneller. Bij wind mee maak je een langere slag.
6. Onderschat je snelheid niet, zeker niet bij het dalen. Doe dat met twee voeten op de plank en beide benen gestrekt. Rem rustig en beheerst om te voorkomen dat je over de kop slaat.
7. De hond moet leren naast de step te lopen. Bouw dat rustig op: eerst samen naast de step lopen, daarna de baas op en de hond naast de step. Voer vervolgens het tempo langzaam op. Oefen daarnaast het bochtenwerk: ook weer eerst naast, dan op de step.
8. Leer de hond handige stepcommando's als 'links' (linksaf slaan), 'rechts' (rechtsaf slaan), 'wachten' (blijven staan), 'naast' (naast de step lopen), 'terug' (terug naast de step komen indien te ver naar voren), 'deze kant' of 'andere kant' (aan de juiste kant van de step komen), 'go!' (volle kracht vooruit), 'hoooo' (vaart minderen) en 'aan de kant' (in de berm gaan lopen), zodat hij in de juiste positie naast de step blijft en je de richting kunt aangeven.
9. Bouw het steppen net als fietsen rustig op. Step eerst kleine rondjes van bijvoorbeeld twee kilometer, daarna wat grotere tochten. Houd de regels aan van de fietstraining: een tempo van maximaal vijftien kilometer per uur, kop van de hond op kniehoogte en niet trekken, maar ook niet achterblijven (wat op vermoeidheid kan wijzen).
10. Loop rustig uit en controleer na een steptocht altijd de voetzolen van de hond op eventuele beschadigingen.
Poten los!
En dan moet je het als baas nog bij zien te benen...
Uitrusting
Als je serieus gaat steppen, is een goede uitrusting heel belangrijk. Noodzakelijk zijn:
- Een comfortabel, goed passend tuig voor de hond, zoals een sledehondentuig of een fietstuig.
- Een heupgordel of buikband, zoals die bijvoorbeeld bij canicross wordt gebruikt.
- Een verbindingslijn tussen tuig en heupgordel, liefst elastisch.
- Bij steppen de schemer of het donker: reflecterende hesjes voor zowel baas als hond.
- Vocht is voor zowel sportmens als -hond heel belangrijk. Neem daarom, zeker bij een wat langere tocht, dus altijd water mee voor onderweg.
Om mee te lopen aan de step moet een hond gezond en, voor het echte sportstepwerk volgroeid (ouder dan achttien maanden) zijn.
Eerst samen naast de step.
Kom op baas!
Stepvakantie
De step was eerst vooral populair bij sledehondenliefhebbers, maar ook anderen beginnen hem te ontdekken. Zoals Bianca van Leeuwen, die via DogWalkTrail actieve hondenvakanties organiseert. 'Waanzinnig, super', zegt ze over het steppen, dat ze sinds 2005 als activiteit heeft opgenomen in haar arrangementen in Oostenrijk. Vakantiegangers kunnen een halve dag langs de bergen op een Kickbike met terreinbanden door een prachtige vlakke omgeving rijden. De hond gaat mee aan een Springer of gordel en kan ook gedeeltes loslopen. Kleine hondjes kunnen eventueel uitpuffel in een speciale tas of aanhangwagentje, voor sledehondeneigenaren is er de mogelijkheid hun dieren voor de step te spannen. Kijk voor meer informatie over de steparrangementen op www.dogwalktrail.com