Een cursus kunstjes
met Scooter
Wat ik zoal kan:

poot geven (links of rechts)
high five
zwaaien
'mooi' zitten
op mijn achterpoten lopen
rondjes en achtjes draaien
cirkels om de baas maken
door benen slalommen
buiging maken
kruipen
iets met mijn neus aanraken
plat op mijn zij liggen
springen
blaffen
iets vasthouden in mijn bek
speeltjes zoeken
vangen
de post binnenbrengen
achteruitlopen
Ons ras is in Amerika heel bekend geworden door al die kunstjes. Dat is te danken aan Jay Sisler, een hondentrainer uit Idaho. Hij kocht in 1939 zijn eerste 'blue dog', zoals de Aussie vroeger simpelweg werd genoemd en trok jarenlang door de Verenigde Staten om met zijn Australian Shepherds shows te geven tijdens rodeo's. Zijn Aussies konden verbazingwekkende kunstjes: op hun kop staan, balanceren op een stok, op ladders klimmen en zelfs touwtjespringen. Jay Sisler fokte een aantal nesten. Uit zijn reu Keno en teef Blue Star werden Shorty en Stub geboren, twee van zijn meest bekende 'trick dogs'. De legendarische Sisler's Shorty (1948-1959) is één van de grondleggers van het ras geworden.
Links Shorty, rechts zijn broer Stub
Dit is John, een van de honden van Jay Sisler en mijn over-, over-, over-, over-grootvader!
Jay springt touwtje tijdens een van zijn shows
En dan nu... de cursus!


...Ben je klaar voor een aantal kunstjes? Niet-Aussies kunnen natuurlijk ook meedoen, maar ze leren misschien wel iets minder snel :-)


Benodigdheden:
- geduld
- enthousiasme
- lekkers

Mijn favoriete beloningshapjes:
- Rodiworst
- Frolic
- kaas


Woef!

Blaffen op commando. Vraag je baas of hij voor je gaat staan en laat hem net zo lang gek doen of een lekker hapje voor je neus houden totdat je vanzelf gaat blaffen van enthousiasme. Zodra je blaft hoort je baas 'goed zo, woef!' te zeggen en je te belonen. Als jij je baas voortaan 'woef' hoort zeggen, blaf jij met hem mee.

High five

Leer eerst een pootje te geven. Als je baas je poot vastpakt en optilt en je daarvoor uitbundig beloont, gaat dat haast vanzelf. Vraag nu of je baas, elke keer als je een poot geeft, met zijn vlakke hand je voetzool wil aanraken. Die vlakke hand houdt hij langzaam aan steeds hoger, en dan ga jij proberen die met je voetzool mooi vol te raken. High five!

Zwaaien

Vraag aan je baas of je een high five mag doen, maar zeg hem dat hij zijn hand nu zodanig moet houden dat jij hem net niet kan raken. Je zit nu een beetje in het luchtledige te wuiven en inderdaad... dat is zwaaien! Je baas kan met zijn hand meezwaaien, dan leer je het sneller. Vraag of je baas een apart woord voor het zwaaien bedenkt, zodat je niet in de war raakt met de high five.

Móóóói zit

Voor deze oefening moet je je balans goed kunnen bewaren. Dat gaat niet vanzelf, zorg daarom dat je de eerste keren met je rug in een hoek van de kamer zit, zodat je steun hebt. Vraag dan of je baas iets heel lekkers dicht boven je neus wil houden, zodanig dat je er net niet bij kan. Op die manier kun je hem laten zien hoe mooi je kunt opzitten. Zodra je voorpoten van de grond komen hoor jij iets lekkers te krijgen. Probeer steeds verder rechtop te gaan zitten. Zorg wel dat je baas er op let dat je daarbij niet om kan vallen, want dat is heel eng. Mijn baas gebruikt het woord 'móóóói zit' maar je kunt ook iets creatievers bedenken als 'be like a bear' of 'doe eens zonder handen'.

...Rondje!

Het aanleren van rondjes om je eigen as, cirkels om iemand heen en slalommen of achtjes draaien door de benen van je baas is echt heel simpel. Haast te simpel om nog aan je baas te moeten uitleggen, maar ja, je hebt nu eenmaal van die bazen... Vraag of hij zijn hand met daarin iets heel lekkers bij je neus wil houden en dan met die hand de beweging wil maken die jij moet volgen. ...Bingo!

Touch

Touch betekent dat je met je neus iets moet aanraken. Een simpelere oefening is er haast niet. Je baas houdt zijn hand voor je neus, jij snuffelt er toevallig aan en dan roept hij heel enthousiast: 'Goed zo! Dat is touch!'  In plaats van een hand kun je ook leren om het uiteinde van een stokje aan te raken. Zo'n stokje heet ook wel een target stick. Als je 'touch' hoort, duw jij gewoon met je neus tegen het voorwerp dat op dat moment met een vinger of aanwijsstokje aan je getoond wordt. Zo kun je met je neus het licht aan en uit doen, handig als je baas weer eens te lang op zijn nest blijft liggen.

Buigen

Aan het eind van je kunstjesdemonstratie moet je het publiek natuurlijk laten bedanken voor het feit dat ze je baas in de waan gelaten hebben dat hij al die kunstjes aan jou heeft geleerd. Dat kan door netjes voor iedereen te buigen. Vraag of je baas in de aanleerfase terwijl je staat zijn linkerarm onder je buik houdt en zijn met zijn rechterhand een brokje voor je neus houdt, dat hij vervolgens langzaam naar beneden beweegt. Jij wilt dan gaan liggen om bij het lekkers te kunnen, maar die linkerarm zit in de weg, dus kun je alleen maar door je voorpoten zakken, met een keurige buiging tot gevolg.


Zorg dat je baas heel duidelijk is, een goede timing heeft en veel met je oefent, dan ben jij als 'trick dog' op je best!

Have fun!!


kijk voor meer kunstjes bij de volgende links:

My Dog Trick Page
Belgian games - suggestions for brainwork, tricks and exercises to do with your dog
Tasha's Favorite Tricks
Tricks, Tricks, Tricks
© foto UN/AC Jaap de Boer
Zoals je ziet ben ik heel erg goed in kunstjes. Dat is niet zo bijzonder, want ik ben een Australian Shepherd. Kunstenmaken zit in ons ras!