Kleurentherapie

Door Judith Lissenberg


Er zijn tientallen alternatieve behandelwijzen, maar die zijn niet allemaal even praktisch in te zetten bij dieren. Want oerdansen met je hond? Ademhalingsoefeningen? Lachtherapie? Wat wel te gebruiken valt, is kleurentherapie. De gedachte achter deze therapie is dat kleuren als genezende of heilzame kracht kunnen worden ingezet bij lichamelijke en psychische problemen. Daarbij wordt vooral gewerkt met gekleurd licht en gekleurde ruimten.

Wat is een kleur eigenlijk? Volgens de Van Dale: ,,Kleur is de eigenschap van voorwerpen dat ze slechts lichtstralen van een bepaalde, voor iedere stof karakteristieke, golflengte terugkaatsen of doorlaten, waardoor bij het zien een met die golflengte samenhangende indruk op het netvlies ontstaat.'' Kleuren zijn in feite niets anders dan een vorm van energie met verschillende golflengten.

Chakra

Een hond heeft volgens de alternatieve geneeskunst naast een fysiek lichaam ook een energielichaam. De chakra's vormen de 'organen' ofwel de energiecentra van dat energielichaam. Elk chakra heeft zijn eigen kleur. Een chakra kan uit balans raken, waardoor de energie in het lichaam wordt verstoord. Die storing kun je verhelpen door een kleur met een bepaalde golflengte toe te passen. Ziehier de werking van kleurentherapie in een hele kleine notendop.

Iedere kleur heeft een bepaald effect. Rood stimuleert, prikkelt, vitaliseert en activeert. Oranje geeft wilskracht, warmte en welbehagen. Geel zou heilzaam zijn bij moedeloosheid en melancholie. Groen werkt kalmerend, verzachtend en stabiliserend. Blauw staat voor verkoelend, kalmerend en ontspannend.

Voorbeeld

Een voorbeeld van het inzetten van kleurentherapie bij honden is terug te vinden in het boek 'Beyond Obedience. Training With Awareness For You & Your Dog' van de Amerikaanse April Frost. Frost vertelt in haar boek hoe ze een groep zwaar verwaarloosde en compleet verwilderde honden opving. De in beslag genomen dieren zaten onder het vuil en de wonden en waren onbenaderbaar. Pas drie maanden nadat de honden bij hun vorige eigenaar waren gevangen durfde één van hen met April contact te maken. Deze honden waren er, kortom, vreselijk aan toe.

April Frost liet op deze dieren al haar alternatieve behandelwijzen los: Bachbloesem, kruiden, homeopathie en acupressuur. Ze speelde zelfs muziek voor de honden af, van Mozart tot native American fluitmuziek en deed aan meditatie. Daarbij visualiseerde ze in haar gedachten een prettige omgeving, die ze vervolgens probeerde over te brengen op de honden. Frost maakte ook gebruik van kleuren en licht door gekleurde gloeilampen boven de kennels te hangen. De kleur van de lamp en de 'belichtingstijd' varieerden van hond tot hond.

Iedere hond kreeg dagelijks een tien minuten durend 'kleurbad' met groen licht. De koortsige honden met geïnfecteerde wonden kregen regelmatig een dosis blauw licht. De hond die het ergst verzwakt was werd blootgesteld aan rood licht om hem weer levenskracht te geven. Van de groep in beslag genomen honden overleefden uiteindelijk alleen diegenen die door Frost waren opgevangen.

Met mate

Je kunt bij kleurentherapie niet alleen gekleurd licht inzetten, maar ook gekleurde voorwerpen. Voor honden die gestresst zijn door het verblijf in een kennel kun je bijvoorbeeld een kalmerende groene mand, handdoek en kleedje gebruiken, zegt Frost in haar boek. De juiste kleur kleedje in het mandje en klaar is Kees? Zo simpel kan het werken. Maar te veel kleur is niet goed. Het blijkt dat je vermoeid en depressief kunt raken als je te lang wordt blootgesteld aan een bepaalde gekleurde straling. Geef het leven van je hond kleur, maar wel met mate.


'Beyond Obedience. Training With Awareness For You & Your Dog' door April Frost en Rondi Lightmark. ISBN 0-609-60248-9. Een uitgave van Harmony Books, © 1998. April Frost heeft Animal Visions Inc. opgezet, een centrum om de communicatie en het begrip tussen mens en dier te vergroten. Onder de naam 'Training with Awareness' geeft ze allerhande workshops over onder ander kruiden, bloemessences en werken met energie.


© Dit artikel is eerder gepubliceerd in het themanummer over alternatieve behandelwijzen en gedrag (juni 2000) van LosVast, het contactblad van de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en -opleiding (O&O)