Show-Aussies en kampioenen
Een tentoonstelling, hoe werkt dat nou? Daarnaast een overzicht van de honden die op de jaarlijkse Winnershow in Amsterdam de titel Jeugdwinner of Winner wisten te halen, de clubwinnaars van de kampioenschapsclubmatches van de ASCN en een overzicht van vrijwel alle Aussies die op het gebied van exterieur de titel Nederlands Kampioen wisten te behalen, compleet met kleurenfoto en stamboom van de hond.
’10 jaar Aussies in Nederland’ heet het tijdens het ASCN jubileumweekend gepresenteerde naslagwerk over de Australian Shepherd. Wát een boek is het geworden. En wat een werk zit erin!

Als je als rasvereniging je tienjarig jubileum kunt vieren met een boek, is dat niet alleen geweldige kans om veel dingen over je ras vast te leggen, maar ook een geweldige klus. Wat moet er allemaal in zo’n boek? Als het even kan natuurlijk ‘alles’. Veel mensen zijn aan het werk gezet om dat ‘even’ te regelen. Het resultaat: een ruim één kilo wegende bonk informatie, totaal 320 pagina’s, voorzien van een harde, stevige omslag en voor een groot deel in kleur professioneel gedrukt op mooi papier.

Is dit een boek voor alle Aussieliefhebbers? Beslist! Het is zeker niet alleen voor insiders en professionele fokkers en showers bestemd. Iedereen, zeker ook de aspirant-eigenaar, kan er wat van zijn gading in vinden.
10 jaar Aussies in Nederland:
Wát een boek!

...about the jubilee book '10 years Aussies in the Netherlands' of the Dutch Australian Shepherd Club
- in Dutch, but do scroll down to dig in and see some of the 320 pages!
Een greep uit de inhoud:

De Australian Shepherd Club Nederland
Alles over en rond de rasvereniging komt hier aan bod: hoe het allemaal begon, het clubblad, de website… Nederlandse Aussiekeurmeesters en (oud)bestuursleden stellen zich voor en de fokkerij van Australian Shepherds in Nederland over de afgelopen vijftien jaar wordt aan de hand van nestoverzichten uitvoerig beschreven. In het overzicht van de Jonge Hondendagen die de club heeft georganiseerd worden alle nesten en importhonden die daaraan hebben meegedaan in kleur in beeld gebracht. Grote kans dus dat uw Aussie ook in het jubileumboek staat!
Het ras beschreven
Keurmeesters Erica Bakker v.d. Woestijne en Loes Mouchart-Kleingeld schreven voor het jubileumboek hele informatieve bijdragen over de rasstandaard en de kleuren van de Australian Shepherd. Hun begrijpelijke toelichting wordt verduidelijkt aan de hand van illustraties: hoe ziet een amandelvormig oog eruit? Wat zijn prikoren, wat is een rozenoor? Wat is steil en wanneer is een Aussie goed gehoekt? Een foto-overzicht geeft een unieke impressie van de zestien kleurvarianten die bij de Australian Shepherd kunnen voorkomen. Wie altijd al heeft willen weten wat cryptic merle, een dilute spot of running tan is: hier wordt het helder uitgelegd.
Gezondheid
Interessante en vaak ook inhoudelijk pittige artikelen over epilepsie, overgevoeligheid voor geneesmiddelen, erfelijk bepaalde oogafwijkingen en cochleaire doofheid. Daarnaast basisinformatie over het gebit en een bijdrage over de vachtverzorging van de Australian Shepherd.

Fokken met Aussies
Janine van Ingen van de ‘Clan Miphydes’-kennel schreef vanuit haar praktijkervaring een zeer informatief artikel met een uitleg in woord en beeld over wat er allemaal komt kijken bij het fokken van een nestje: dekking, dracht, geboorte tot de verzorging en socialisatie van het nest. Wie overweegt eens een nestje te fokken, zal uit haar bijdrage veel nuttigs kunnen halen. In dit deel verder een toelichting op het fokreglement van de ASCN en kennelverhalen van enkele fokkers.
Gedrag
Wat is nu typisch Aussie? Saskia Snoeck schreef voor het jubileumboek een verhelderende bijdrage over het gedrag van de Australian Shepherd. Verder artikelen over Aussies Ranger en Sheela die meedoen aan het Hond & Kindproject op basisscholen, Aussies en Reiki en denkspelletjes voor Aussies, met suggesties voor speeltjes die op Aussies zijn getest.
De veelzijdige Aussie
Anneke de Jong van de JJ Ranch schreef waardevolle bijdragen over de werkende Aussie bij het vee. Hoe zit bijvoorbeeld het wedstrijdprogramma bij het werken met schapen, eenden en koeien in elkaar? Aussie Bosco speelt de hoofdrol in een artikel over speuren, waarin wordt uitgelegd hoe je een Aussiespeurneus aan het werk kunt zetten. Verder bijdragen over behendigheid met Aussies, flyball, gedrag en gehoorzaamheid, obedience, reddingshondenwerk, dansen met je Aussie en een rijk geïllustreerde minicursus dogfrisbee. Wie met zijn Aussie iets wil gaan doen, doet hier beslist inspiratie op!
Het jubileumboek besluit met enkele tientallen kleurige advertenties van fokkers en liefhebbers. Het is een boek waar je, hoorde ik al van verschillende kanten, in blijft bladeren.

Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. ’10 jaar Aussies in Nederland’ moest binnen enkele maanden in elkaar worden gezet door mensen die dat er met hart en ziel allemaal ‘even’ bij hebben gedaan. Er zijn altijd foutjes en omissies en die prikkelen om een volgend jubileumboek – wat te denken van ’15, 20 of 25 jaar Aussies in Nederland’? -  nóg beter te maken. Maar op de ‘Aussiebijbel’ die er nu ligt, mogen we als Aussieliefhebbers al beretrots zijn.

Nieuwsgierig geworden?
Het jubileumboek kost 35 euro en is te bestellen via de website van de ASCN

in case you would like to order this jubilee boek (35 euro plus package & postage), contact the breed club