Motiverende tips voor een                  hond
tijdens het trainen
Sorry baas maar ik ben vandaag geloof ik niet zo gemotiveerd...
Allereerst moet de plek waar je met je hond traint leuk zijn. Neem de hond iedere dag mee naar het terrein of de ruimte waar je traint. Ga daar niet met hem werken, maar geef hem alleen maar lekkere hapjes. Naar het terrein, bakje met worst leeg laten eten, klaar. Je zult al snel merken dat de hond met heel veel plezier naar het veld of de hal gaat.


Gebruik je lichaamstaal om aan de hond te laten merken dat wat jullie aan het doen zijn echt hartstikke leuk is. Buig voorover zodat de hond contact kan maken met je handen of je gezicht, klap in je handen om de hond omhoog te krijgen, schud met je schouders, zorg voor een gemeende blije gezichtsuitdrukking, gebruik enthousiast je stem en swing met je hele lichaam. Werken met je hond moet een feest zijn. De hond moet iets over zich krijgen van ....YEAH!!!


Gebruik verschillende looptechnieken om je hond te motiveren. Ga 'bouncy' lopen (veer door je knieën), ga huppelen of skippen (soort huppel waar hetzelfde been voor blijft), maak eens een stap of sprong zijwaarts of breng tempovariaties aan, waarbij je heel snel en heel langzaam lopen met elkaar afwisselt. Gebruik je stem tijdens het lopen eens 'andersom'. Meestal zijn we heel enthousiast als we hardlopen met de hond en heel stil als we langzaam lopen. Zeg voor de verandering eens niets als je rent, maar ga verbaal uit je dak als je in slowmotion loopt. Doe 'silly walks' met je hond: laat hem bijvoorbeeld tussen je benen met je meelopen.


Gebruik je riem bij het spelen met de hond. Je kunt de hond als beloning zijn lijn laten pakken en er samen met hem mee spelen. Voordeel boven voer: de riem heb je in principe altijd bij je.


Maak het spannend voor je hond door een starttechniek te gebruiken. Zet hem bijvoorbeeld op scherp met de woorden ready... steady............ GO! Gooi vervolgens een balletje weg of laat hem een voertje vangen. Het 'ready... steady...' wordt zo een soort 'opwindingscommando' voor de hond.


Breng snelheid in je training. Zet bijvoorbeeld een rij pionnen neer en ga daar met je hond zigzaggend doorheen. Als je aan het einde bent: hard (hard!) terugrennen naar het begin (niet door maar langs de rij pionnen) en opnieuw zigzaggen. Eindigen met hard terugrennen.


Maak gebruik van starttraining. Als iemand je vraagt of je klaar bent voor een bepaalde oefening, antwoord je met een luid, enthousiast en welgemeend YES! Zodra je het commando/groene licht voor een oefening krijgt, beloon je je klaar voor de start zittende hond nog voordat je wat met hem gedaan hebt. Zo krijgt je hond bij de start van een oefening een hoge concentratie en maximale aandacht.


Werk toe naar een climax, eindig positief. Geef hem tijdens het laatste rondje werken bijvoorbeeld constant voer, of hou hem aan het eind van de training het bakje voer voor. Ready... steady.... GO! En dan mag hij dat lekkers allemaal achter elkaar opeten!


Bij motivatietraining bestaat het risico dat de hond slordiger zal gaan werken. Hij kan gaan blaffen, rommeliger gaan lopen, enzovoort. Dat is niet zo erg. Je bent nu immers niet bezig met de oefeningen zelf, maar met het motiveren van de hond.

Lol maken, dat is het belangrijkst!

Veel plezier met je HAPPY hond!